SASTANAK U BRUXELLESU

Banožić: ‘Neprihvatljivo je rješavati sukobe silom, svaka nacija ima pravo birati svoj put‘

Hrvatski ministar je na posebnoj sjednici na kraju sastanka ponovio stav Hrvatske o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe

Mario Banožić

 Damir Krajac/Cropix

Neprihvatljivo je rješavati sukobe silom, a svaka nacija ima pravo sama birati svoj put, ponovio je stav Hrvatske ministar obrane Mario Banožić na sastanku ministara obrane članica NATO-a koji je obilježila sigurnosna situacija na istoku Europe, priopćio je u četvrtak MORH.

Banožić je bio na redovnom sastanku ministara obrane članica NATO-a u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

Hrvatski ministar je na posebnoj sjednici na kraju sastanka ponovio stav Hrvatske o trenutnoj sigurnosnoj situaciji na istoku Europe i da je potrebno pridržavati se dva temeljna načela - da je rješavanje sukoba silom neprihvatljivo i da svaka nacija ima pravo sama birati svoj put, navodi se u priopćenju.

Glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu i ministrima obrane tog saveza u četvrtak su se pridružili ministri obrane Ukrajine i Gruzije.

Ministri obrane NATO-a ponovili su snažnu podršku punom suverenitetu i teritorijalnoj cjelovitosti Ukrajine i Gruzije, koje imaju posebne partnerske odnose sa Savezom u okviru njihovih statusa NATO Partnera ojačanih mogućnosti (NATO Enhanced Opportunities Partner - EOP).

Zahvaljujući tome, Ukrajina i Gruzija postale su još uspješnije u provođenju obrambenih reformi na putu prema euroatlantskim integracijama, a ministri su zahvalili tim zemljama na njihovom doprinosu međunarodnoj sigurnosti kroz aktivnosti, misije i operacije NATO-a, ističe se u priopćenju.

Za ovu sjednicu je bio predviđen nešto kraći vremenski format pa je u ime Albanije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije govorila ministrica obrane S. Makedonije Slavjanka Petrovska.

Kroz zajedničku izjavu Hrvatska je izrazila nepokolebljivu podršku ukrajinskom i gruzijskom suverenitetu, neovisnosti i teritorijalnom integritetu u okviru međunarodno priznatih granica.

Također, izražena je hrvatska zabrinutost zbog ruskog djelovanja na istoku Europe, ali i na području Zapadnog Balkana i pohvaljeni su napori Ukrajine i Gruzije u mirnom rješavanju napetosti diplomatskim putem.

Ponovno su podržani zaključci s NATO-ovog summita u Bukureštu 2008. godine, NATO-ovoj politici Otvorenih vrata i pravu svake države da sama odlučuje o svojim sigurnosnim aranžmanima.

Sastanak ministara obrane završio je održavanjem posebne sjednice posvećene NATO-EU suradnji, na kojoj su sudjelovali partneri iz Finske i Švedske te visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Prisutni su se složili da je partnerstvo NATO-a i EU-a snažnije nego ikada prije.

Banožić je istaknuo da je NATO bio i da će ostati temelj europske kolektivne sigurnosti te izrazio nadu da će se čim prije usvojiti NATO-EU deklaracija o zajedničkoj suradnji.

Obje organizacije rade na svojim novim strateškim dokumentima - NATO na Strateškom konceptu, a EU na Strateškom kompasu. Iako se radi o dokumentima koji su različiti u svom pristupu, prisutni su se složili oko potrebe za njihovom komplementarnošću i međusobnom nadopunjavanju kako bi se osigurala koherentnost u globalnom pristupu sigurnosti, dodaje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:31