PRVO OBRAĆANJE IZ OVALNOG UREDA

Barack Obama: BP će platiti svu štetu koji je načinio

- Svakog dana dajemo gotovo milijardu dolara kako bi dobili naftu. Tragedija koja je pogodila našu obalu najbolniji i najsnažniji je podsjetnik da je vrijeme za čistu industriju - upravo sada - izjavio je Obama
 AP

WASHINGTON - U svom prvom televizijskom obraćanju naciji iz Ovalnog ureda, američki predsjednik Barack Obama poručio je kako će britanska naftna kompanija BP, odgovorna za ekološku katastrofu u Meksičkom zaljevu, platiti svu štetu koju je počinila neodgovornim vađenjem 'crnog zlata' te najavio snažniji pristup alternativnim izvorima energije.

- Zemlje poput Kine ulažu u 'zelene' poslove i industriju i Amerika bi trebala isto. Svakog dana šaljemo gotovo milijardu dolara našeg bogatstva drugim zemljama kako bi dobili naftu. Tragedija koja je pogodila našu obalu najbolniji i najsnažniji je podsjetnik da je vrijeme za čistu industriju - upravo sada - izjavio je Obama u svom javljanju iz Ovalnog ureda, inače praksi koja se koristi samo u vrijeme rata.

A upravo tako Obama opisuje ekološku katastrofu koja je pogodila Ameriku nakon potonuća naftne platforme Deepwater Horizon u Meksičkom zaljevu - invaziju na obalu SAD-a.

Također, još je jednom objasnio kako američka vlada čini baš sve što je u njenoj moći da se istjecanje nafte zaustavi, no kako SAD ne posjeduju tehnologiju za zatvaranje bušotine 1,6 kilometara pod vodom prisiljene su osloniti se na BP.

- Borit ćemo se s ovim istjecanjem sa svime što imamo i koliko je god potrebno - rekao je Obama.

Obamino obraćanje zapravo je bilo uvod u njegov današnji sastanak s čelnicima BP-a koji će se održati u Bijeloj kući. Bit će to prvi izravni susret nakon eksplozije naftne platforme 20. travnja u kojoj je poginulo 11 radnika. Pozvan je predsjednik uprave BP-a Carl-Henric Svanberg, ali i izvršni direktor Tony Hayward, osoba koju se najviše prozivalo zbog nesreće.

- Susrest ću se s čelnicima BP-a i informirati ih da moraju sa strane staviti sve moguće resurse kako bi kompenzirali radnike i poduzetnike kojima je naštetila neodgovornost njegove kompanije - istaknuo je Obama.

Upitani za komentar u BP-u su odbili davati bilo kakve informacije o mogućim ponudama koje će predstaviti Obami.

- Dijelimo viđenje s predsjednikom Obamom, a to je zatvaranje bušotine što je prije moguće te saniranje štete nanesene i okolišu i ljudima. Radujemo se današnjem sastanku zbog konstruktivne diskusije o tome kako ćemo ostvariti zadane ciljeve - stoji u priopćenju BP-a.

Obama je napomenuo bio i kako je predložio stvaranje fonda za štete iz kojeg bi se pokrili gubiti za sve kojima je naftna mrlja narušila posao. Vodila bi ga treća strana kako bi svi dobili ravnopravan dio. Jedino pitanje koje je ostalo neodgovoreno jest koliko će velik fond biti.

Prema posljednjim informacijama bušotina pušta između 5,56 i 9,54 milijuna listara nafte po danu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:55