VJETAR U LEĐA

BARACK OBAMA PODRŽAO JOEA BIDENA U UTRCI ZA BIJELU KUĆU 'Jednu od najboljih odluka donio sam kad sam ga izabrao za svog potpredsjednika'

Bivši američki predsjednik Barack Obama i trenutni kandidat za predsjednika Joe Biden
 MANDEL NGAN / AFP

Bivši američki predsjednik Barack Obama podržao je kandidata Joe Bidena u utrci za predsjednika.

- Odabir Joea za mog potpredsjednika bila je jedna od najboljih odluka koje sam ikada donio, a on je u međuvremenu postao blizak prijatelj – rekao je Obama u video izjavi.

- Vjerujem da Joe trenutno ima sve kvalitete koje su nam potrebne za predsjednika – dodao je Obama.

Ova objava dolazi dan nakon što je Bernie Sanders, bivši demokratski kandidat za predsjednika koji je proteklog tjedna odustao od utrke, također dao svoju podršku Bidenu.

44. predsjednik rekao je da je SAD-u potreban vođa koji će pomoći zemlji u borbi protiv pandemije koronavirusa. U SAD-u postoji gotovo 600.000 potvrđenih slučajeva bolesti, a zemlja trenutno ima najveću smrtnost od COVIDA-19.

- Joe mi je pomogao u upravljanju virusa gripe H1N1 i spriječio je da epidemija ebole postane vrsta pandemije kakvu viđamo sada. Pomogao mi je da vratim američki položaj i liderstvo u svijetu u pogledu drugih prijetnji našeg vremena, poput sprečavanja širenja nuklearnog oružja i klimatskih promjena – rekao je Obama.

Od odlaska s dužnosti, Obama nije bio politički aktivan u SAD-u, a do sada se suzdržavao od komentara o predsjedničkim izborima zakazanim za 2020. godinu.

No, Obama se smatra jednom od najutjecajnijih figura u Demokratskoj stranci zbog čega bi njegovo odobravanje Bidena moglo odigrati ključnu ulogu na predstojećim izborima.

Obamina popularnost mogla bi ojačati Bidena, osobito među mlađim biračima koji do sada nisu favorizirale demokratskog kandidata. Anketa CCN-a objavljena kada je Obama napustio dužnost pokazala je da je ovog bivše predsjednika podržavalo 70 posto birača mlađih od 34 godine. Osim toga ova podrška mogla bi biti motivacija latinoameričkoj i afroameričkoj populaciji.

- Budući da je toliko popularan, a politika predsjednika Trumpa i Baracka Obame je neusporediva, to će biti objedinjujući i motivirajući faktor – rekao je Terry McAuliffe, bivši guverner Virginije i dugogodišnji dužnosnik stranke, prenosi Reuters.

Američki predsjednički izbori bi se trebali održati 3. studenog 2020. godine, a Biden je glavni protukandidat predsjednika Donalda Trumpa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:37