COP26

Barack Obama u Glasgowu: ‘Budite ljutiti, budite nezadovoljni, budite kao Greta‘

Većina zemalja nije bila tako ambiciozna kao što je trebala biti, rekao je Obama

Barack Obama

 Paul Ellis/AFP

Većini zemalja nedostaje "ambicije" za provedbu Pariškog sporazuma o klimatskim promjenama, izrazio je u ponedjeljak žaljenje bivši američki predsjednik Barack Obama, pozivajući da se "čini više" i pohvalivši "ljutnju" mladih zbog klimatske krize.

"Većina zemalja nije bila tako ambiciozna kao što je trebala biti", rekao je Obama koji je bio pozvan da govori na COP26 u Glasgowu, gdje je dočekan s ovacijama.

Premda je bilo "napretka" nakon Pariškog sporazuma iz 2015., "nismo učinili dosta u ovoj krizi i morat ćemo činiti više", istaknuo je. "Daleko smo od onoga gdje bismo trebali biti".

Poput sadašnjeg predsjednika Joea Bidena, izrazio je žaljenje zbog nedolaska kineskog i ruskog predsjednika na konferenciju, ocijenivši da "ako ima išta što bi trebalo nadići naše razlike, onda su to klimatske promjene".

Ujedno je odao priznanje prosvjednom pokretu mladih za klimu i njegovoj predvodnici Greti Thunberg, izrazivši zadovoljstvo "zbog toga što u svijetu ima puno Greta".

"Budite ljutiti, budite nezadovoljni, ali tu ljutnju i nezadovoljstvo usmjeravajte i činite sve veći pritisak kako biste postizali sve više, jer to je potrebno", rekao je obraćajući se mladima.

Pozvao je mlade da "izlaze na izbore kao da im život o tome ovisi", premda na politiku gledaju s "podsmijehom", da "čine pritisak na kompanije" i nastoje "pridobiti one koji se s njima ne slažu ili su nezainteresirani".

"Ne možemo si dopustiti da padnemo u beznađe", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 05:45