RAT U UKRAJINI: UŽIVO

Barbarski napad na Slovjansk: U samo nekoliko minuta razoren cijeli stambeni blok, raste broj mrtvih

Ključne događaje 416. dana rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutu

Napad na Slovjansk

 Anatolii Stepanov/Afp

Ključni događaji:

- Putin omogućio slanje poziva za vojsku elektroničkim putem

- Vijeće Europe "krajnje zabrinuto" zbog zdravlja Navaljnog


U napadu na Slovjansk poginulo devet osoba, uključujući i dvogodišnej dijete

Najmanje devet osoba je poginulo, uključujući dvogodišnje dijete, a 21 je ranjena u petak kada su ruski projektili pogodili stambene zgrade u istočnom ukrajinskom gradu Slovjansku, objavile su hitne službe u regiji Donjeck.

Regionalni guverner, Pavlo Kirilenko, rekao je ranije za nacionalnu TV da je ispaljeno sedam ruskih projektila S-300 i da je bilo "ne manje od sedam pogođenih točaka" u gradu, zapadno od Bakhmuta.

Spasilački timovi koji su tragali za žrtvama pretraživali su ruševine tijekom noći koristeći dizalice, ljestve i drugu tešku opremu.

image

Napad na Slovjansk

Anatolii Stepanov/Afp
image

Napad na Slovjansk

Anatolii Stepanov/Afp
image

Napad na Slovjansk

Anatolii Stepanov/Afp
image

Napad na Slovjansk

Anatolii Stepanov/Afp
image

Napad na Slovjansk

Anatolii Stepanov/Afp

Putin omogućio slanje poziva za vojsku elektroničkim putem

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se vlastima omogućuje izdavanje elektroničkih obavijesti regrutima i rezervistima usred borbi u Ukrajini, što je izazvalo strah od novog vala mobilizacije.

Prijedlog zakona koji je potpisan objavljen je u petak u službenom registru vladinih dokumenata. Ruska pravila vojne službe ranije su zahtijevala osobnu dostavu obavijesti ročnicima i rezervistima koji su pozvani na dužnost.


Vijeće Europe "krajnje zabrinuto" zbog zdravlja Navaljnog

Vijeće Europe je reklo u petak da je "krajnje zabrinuto" zbog zdravstvenog stanja ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog koje se "brzo pogoršava".

"Krajnje smo zabrinuti zbog informacija da se zdravstveno stanje Alekseja Navaljnog, koji je više od dvije godine u zatvoru u Rusiji nakon pokušaja trovanja, brzo pogoršava", rekli su u priopćenju glavna tajnica Vijeća Europe (VE) Marija Pejčinović Burić, predsjednik Parlamentarne skupštine VE-a Tiny Kox i predsjednica ministarskog odbora VE-a, islandska ministrica Thordis Kolbrun Reykfjoerd Gylfadottir.

U priopćenju ističu da su "ozbiljno zabrinuti zbog informacija o lošem postupanju prema Alekseju Navaljnom i o neljudskim uvjetima u zatvoru" te pozivaju Rusiju da mu "odmah osigura potrebnu liječničku skrb".

Na kraju opetuju poziv na "trenutno oslobađanje" 46-godišnjeg ruskog oporbenog političara, ističući da Rusija ima "bezuvjetnu obvezu" da provede odluku Europskog suda za ljudska prava (ECHR), pravosudnog tijela VE-a koje je u veljači 2021. zatražilo oslobađanje Alekseja Navaljnog.

Vadim Kobzev, odvjetnik Navaljnog, rekao je u utorak da potonji boluje od "nepoznate bolesti od koje ga nitko ne liječi". Njegovi suradnici tvrde da ga Kremlj pokušava polagano "ubiti".

Navaljni, politički protivnik Vladimira Putina, uhićen je u Rusiji u siječnju 2021. nakon povratka u domovinu pošto je bio žrtva teškog trovanja za koje optužuje Kremlj.

U ožujku iste godine osuđen je na devet godina "strogog" zatvora zbog optužbi za "prijevaru" koje smatra politički motiviranim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:11