PROMJENE U EUROPSKOJ UNIJI

Barnier: bez otvorene irske granice nema ni brexita ni prijelaznog razdoblja

Glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier
 REUTERS

Europska unija neće zaključiti sporazum o izlasku s Velikom Britanijom ili odobriti Londonu prijelazno razdoblje nakon brexita bez sporazuma koji bi priječio tzv. "tvrdu" granicu u Irskoj, kazao je u utorak glavni pregovarač EU-a Michel Barnier.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim premijerom Peterom Pellegrinijem, Barnier je istaknuo da želi da se s Londonom dogovori nacrt sporazuma o brexitu u cijelosti, u 100-postotnom opsegu.

"Bez operabilnog mehanizma koji jamči da nikada neće biti tvrde granice s Irskom, neće biti ni sporazuma niti prijelaznog razdoblja", poručio je Barnier.

Pojasnio je da EU radi na tome da poboljša svoju ponudu za taj mehanizam, tzv. "backstop", kako bi se irska granica zadržala otvorenom, bez obzira na posljedice brexita.

"Zaštitni mehanizam nema rok trajanja. Mora biti primjenjiv sve dok se ne pronađe drugo rješenje", dodao je europski pregovarač.

Razmimoilaženja Londona i Bruxellesa oko pitanja granice s Irskom pokazala su se glavnom preprekom u postizanju sporazuma oko brexita, pregovora kojim će biti okončano četiri desetljeća dugo članstvo Velike Britanije u EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:20