IZBORI U SAD-u

Barr pozvao tužitelje da istraže utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima

‘Dok se ozbiljne tvrdnje moraju istražiti, nagađanja ili nategnute tvrdnje ne bi trebale biti temelj za pokretanje istraga‘
William Barr
 Mandel Ngan/AFP

Američki ministar pravosuđa William Barr uputio je pismo saveznim tužiteljima u kojima im daje ovlasti da istraže "utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i bilježenju glasova", pozivajući ih pritom da ne istražuju "ishitrene ili nategnute" tvrdnje.

Izborni stožer predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je podnio tužbu kojom želi spriječiti potvrdu pobjede Joea Bidena u Pennsylvaniji.

"Dajem vam ovlasti da istražite utemeljene tvrdnje o izbornim nepravilnostima i bilježenju glasova, prije potvrđivanja izbornih rezultata, što sma ja već učinio u specifičnim slučajevima", napisao je Barr u pismu upućenom saveznim tužiteljima i ravnatelju FBI-ja, u kojemu se prvi put osvrće na tvrdnje o izbornoj prevari.

"Dok se ozbiljne tvrdnje moraju vrlo pomno istražiti, nagađanja, ishitrene ili nategnute tvrdnje ne bi trebale biti temelj za pokretanje saveznih istraga", napisao je Barr.

No, ništa u pismu ne upućuje na to da je Ministarstvo pravosuđa utvrdilo nepravilnosti u glasovanju koje su mogle utjecati na ishod izbora.

Trump ne priznaje rezultat izbora ni dva dana nakon što je demokratski  kandidat osigurao potrebnih 270 glasova elektora koji su mu potrebni za pobjedu. Njegov stožer i republikanci podignuli su niz tužbi o navodnim nepravilnostima, koje su suci u Georgiji i Michiganu već odbacili.

Na saveznom sudu u Pennsylvaniji u ponedjeljak je podnesena tužba u kojoj Trumpov stožer tvrdi da je u toj državi prekršen Ustav jer je stvoren "protuzakoniti dvostruki izborni sustav" po kojemu je glasovanje na biralištu podložno većim provjerama od glasovanja putem pošte. O tužbi će odlučivati sudac Matthewu Brannu, kojega je imenovao bivši predsjednik Barack Obama.

U Sjedinjenim Državama kandidat na izborima postaje predsjednik kada osigura većinu glasova elektora, koji u pravilu daju glas onom kandidatu koji je osvojio većinu glasova birača u njihovoj državi. Sastanak elektora održat će se 14. prosinca.

Barr je pismo tužiteljima uputio nekoliko sati nakon sastanka s vođom republikanske većine u Senatu Mitchom McConnellom, koji je u ponedjeljak rekao da Trump ima pravo istražiti tvrdnje o "nepravilnostima" na prošlotjednim izborima.

Trumpov stožer tužbom želi spriječiti potvrdu Bidenove pobjede u Pennsylvaniji

Izborni stožer američkoga predsjednika Donalda Trumpa u ponedjeljak je podnio tužbu na saveznom sudu u Pennsylvaniji kako bi se dužnosnike te države spriječilo da potvrde pobjedu Joea Bidena.

U tužbi se navodi da u pennsylvanijskom sustavu glasovanja poštom "ne postoji transparentnost i mogućnost provjere kakva postoji za glasače koji glasuju na biralištu".

"Za birače u Pennsylvaniji postojali su različiti standardi, ovisno o tome koji su način glasovanja izabrali, a mi vjerujemo da je u tom dvostrukom izbornom sustavu moglo biti lažnih glasova koji su se brojali bez prave provjere ili nadzora", priopćio je glavni savjetnik Trumpove kampanje Matt Morgan.

Tužba je podignuta protiv državne tajnice Pennsylvanije Kathy Boockvar, čiji ured nije odmah odgovorio na molbu za komentar.

Trumpov stožer i republikanci podignuli su brojne tužbe za navodne izborne nepravilnosti. U Georgiji i Michiganu one su već odbačene.

(Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. studeni 2020 08:49