EU PARLAMENT

Barroso kao Obama: Priprema govor o EU

Nova strategija za jačanje javnog profila predsjednika Europske komisije Barrosa
** CORRECTS DAY OF THE WEEK TO WEDNESDAY ** EU Commission President Jose Manuel Barroso, right, gestures as he addresses the media with Poland's President Bronislaw Komorowski after a meeting at the EU Commssion headquarters in Brussels, Wednesday Sept. 1, 2010. (AP Photo/Geert Vanden Wijngaert)
 AP

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije, Jose Manuel Durao Barroso, imat će 24 sata dnevno na raspolaganju fotografa i TV snimatelja, četiri pisca govora, a nekim novinarima će Komisija pokrivati troškove pri praćenju putovanja Barrosa i drugih povjerenika.

Novac poreznih obveznika

O tome je u nedjelju pisao euroskeptični britanski Sunday Telegraph pozivajući se na pismo koje je procurilo u javnost, a koje je napisala Viviane Reding, povjerenica za pravosuđe koja je zadužena i za komunikacijsku strategiju EU. Prema Telegraphu, te su mjere smišljene kao “prvi, ali ne i zadnji korak u poboljšanju komunikacijskih pokušaja Komisije”.

Naravno, britanski list upozorava da se na jačanje imidža jednog političara, koji nije izabran na nekim izborima, troši novac poreznih obveznika. Međutim, Europska komisija već godinama troši milijune eura na razne komunikacijske strategije, a građani sve manje razumiju EU.

Rejting EU među građanima je najniži u zadnjih 10 godina, a broj onih koji smatraju da je dobro da njihova država bude u EU sada je prvi put u prosjeku pao ispod 50 posto, dok su upravo hrvatski građani i Islanđani, znači oni koji bi tek trebali postati dio EU, najskeptičniji.

Natjecanje s Rompuyom

Europska komisija je i do sada imala TV produkciju te modernu opremu koju stavlja na raspolaganje novinarima, a snimljene materijale mogu besplatno koristiti svi mediji. Ipak, kad je riječ o plaćanju putnih troškova, u većini slučajeva do sada, i kada je to htjela platiti Komisija, mediji su odbijali i sami plaćali te troškove novinarima.

Barroso očito radi na jačanju svog profila, a u utorak će se, prvi put u povijesti, obratiti zastupnicima Europskog parlamenta u svojevrsnom “govoru o stanju Unije” (“state of Union”, slično kao što to jednom godišnje radi predsjednik SAD-a).

Inače, lideri Unije malo su poznati u javnosti država članica, a sada se Barroso natječe u gradnji profila kao lidera EU i s prvim EU predsjednikom Hermanom Van Rompuyom.

Što veća prisutnost

Kako bi se osigurala što veća prisutnost zastupnika Europskog parlamenta tijekom Barrosova obraćanja, Parlament će kazniti one zastupnike koji budu odsutni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 04:24