OBLJETNICA

Baršunastu je revoluciju vodio predsjednik Vaclav Havel

Vaclav Klaus je rekao kako je proslava pada komunizma protekla bez prave radosti
 Reuters

PRAG - Češki predsjednik Vaclav Klaus izjavio je da je proslava 20. obljetnice Baršunaste revolucije, koju je prošli vikend organizirao prvi demokratski predsjednik tadašnje Čehoslovačke Vaclav Havel, bila bez ikakve radosti, ali je istodobno priznao kako je Havel ključna osoba za događaje koji su prije 20 godina doveli do rušenja komunizma.

Deomokratska ikona istočne Europe Vaclav Havel u subotu je organizirao niz debata na kojima su sudjelovali poznate osobe iz Češke i svijeta, a cijelo događanje kulminiralo je koncertom. U programu ceremonijala pojavio se i Vaclav Klaus, dugogodišnji politički i ideološki Havelov protivnik s kojim je imao brojne sukobe.

Marš središtem Praga

Tisuće ljudi sudjelovale su u utorak u obilježavanju obljetnice “Baršunaste revolucije”, marširajući kroz središte Praga i tako rekonstruirajući studentski prosvjed koji je pokrenuo niz nemira i štrajkova diljem Čehoslovačke i doveo do rušenja komunizma.

Povorka, u kojoj je bio Klaus, ali i premijer Jan Fischer, položila je cvijeće i upalila svijeće ispred spomenika u središtu Praga.

- Došla sam ovdje s nadom. Bio je to prekrasan osjećaj kada smo bili tu prije 20 godina, s nadom da će se nešto dogoditi - rekla je Renata Krbcova (45), koja je 1989. sudjelovala u prosvjednom maršu, a utorak u njegovu obilježavanju. Češka trenutačno prolazi kroz gospodarsku krizu koju dodatno pojačava kriza vlade jer su onemogućeni prijevremeni izbori, pa se i to dalo osjetiti na prekjučerašnjoj proslavi.

Upad neonacista

Svečanu proslavu je na trenutnak zaustavio incident s okupljanjem nekoliko stotina pristaša neonacističke Radničke stranke koji sunapali povorku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:48