BEZ PREDRASUDA

Bartulica: ‘Zabrinut sam, ovo se nikad nije dogodilo‘; Glavašević: ‘Evo što očekujem od Bidena‘

‘Trump je u zadnjih četiri godine uglavnom povlačio SAD iz ostatka svijeta, pa tako i iz naše regije‘, rekao je Bojan Glavašević
Bez predrasuda
 Hanza Media Tv

U trenutku dok glasovi u nekoliko ključnih američkih saveznih država još nisu do kraja bili prebrojani, ali je trend sugerirao vrlo vjerojatan trijumf Joea Bidena, u televizijskom studiju Hanza medije u emisiji “Bez predrasuda” razgovarali smo o najznačajnijim reperkusijama američkih izbora sa saborskim zastupnicima Stjepom Bartulicom i Bojanom Glavaševićem. U čemu će se očitovati najveće razlike nove Bidenove administracije u odnosu ovu Donalda Trumpa?

- Iako još ne znamo konačan ishod čini se da je Trumpov put do pobjede sve uži. No “plavi val” (boja Demokratske stranke) kojeg su predviđale ankete nije se dogodio. Republikaci su čak povećali broj mjesta u Zastupničkom domu, a izgleda da će uspjeti zadržati tanku većinu u Senatu. Gledajući iz te perspektive, Amerika je i dalje jako podijeljena. Nije dobro što će, nažalost, eventulana pobjeda Demokrata biti osporavana. Odrasao sam u toj zemlji i ne pamtim takve situacije. To me zabrinjava – kaže zastupnik Domovinskog pokreta.

Glavašević očekuje da će SAD s Bidenom na čelu ponovno biti zainteresiran za našu regiju.

- Njegove politike za ovu regiju dobro su pripremljene. Trump je u zadnjih četiri godine uglavnom povlačio SAD iz ostatka svijeta, pa tako i iz naše regije. Bojim se da je to na ovu regiju imalo vrlo negativne posljedice. Prvenstveno se to očitovalo u porastu utjecaja Rusije, Zaljevskih zemalja, Turske, a pogotovo Kine. Promjene će biti vidljive i u odnosu SAD-a prema Europskoj uniji. Dok je Trumpova administracija slijedila političku doktrinu Heritage fondacije (konzervativnog thing tanka) da SAD ne treba imati odnose s EU već sa svakom zemljom pojedinačno, Biden će imati drugačiji pristup, prema Europskoj uniji odnosit će se kao prema zajednici država – tvrdi nezavisni zastupnik iz Kluba zeleno-lijevog bloka.

Bartulica je naglasio kako je Trump ispravno prepoznao Kinu kao prijetnju, za razliku od ranijih administracija “koje su na Kinu gledale kao na jednu bezazlenu zemlju koja Americi nudi partnerski odnos”.

- A što će sada Biden napraviti - ne znam, jer veliki dio Amerikanaca podržava Trumpovu politiku prema Kini – kaže.

Glavašević također smatra da Kina kao “globalni igrač koji igra dugu igru” predstavlja prijetnju, te očekuje da će se SAD s Bidenom na čelu vratiti svoj utjecaj i prisustvo svugdje u svijetu pa tako i u našoj regiji.

- Meni je recimo nezamislivo da bi Kinezi gradili Pelješki most da su u posljednijh četiri godine na vlasti bili Demokrati. Oni bi koristeći se “mekom silom” pokušali utjecati da Hrvatska gradnju mosta ne da Kinezima – kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 15:19