GRAĐANSKI RAT

BAŠAR AL-ASAD UZ RUSKU POTPORU OSTVARIO VAŽNU POBJEDU NAD POBUNJENICIMA Snage sirijske vlade osvojile strateški važan grad južno od Idliba

 
Borbe u Maaret al-Numanu
 AFP

Snage sirijske vlade preuzele su kontrolu nad gradom južno od Idliba u utorak što je velik uspjeh predsjednika Bašara al-Asada u nastojanju da vrati pod svoj nadzor područja na sjeverozapadu koja drže pobunjenici.

Asadova kampanja za povrat pokrajine Idlib, inače zadnjeg uporište pobunjenika u devet godina dugom građanskom ratu, potaknula je egzodus tisuća civila prema granici sa susjednom Turskom koja podupire neke pobunjeničke skupine u ratu protiv Asada.

Vladine snage ušle su u Marat al-Numan, 33 kilometara južno od grada Idliba, objavila je u utorak sirijska državna televizija. Vojska je "oslobodila većinu gradskih četvrti", objavila je državna novinska agencija Sana.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) objavio je da su vladine snage "preuzele punu kontrolu" nad Maratom al-Numanom, drugim najvećem gradu u pokrajini Idlib.

Asadovi vojnici imali su potporu ruskih zračnih udara.

Sukob je obnovljen unatoč prekidu vatre što su ga 12. siječnja postigle Turska i Rusija, dvije države koje podupiru suprotstavljene snage u sirijskom ratu.

Turska je primila najveći izbjeglički teret iz Sirije, više od 3,5 milijuna ljudi te strahuje od dolaska novih milijuna izbjeglih Sirijaca.

Marat al-Numa leži na glavnoj cesti u Idlibu koja povezuje glavni grad Damask s Alepom na sjeveru Sirije.

Tursko ministarstvo obrane objavilo je da će "najsnažnije i bez oklijevanja" odgovoriti bude li napadnut neki od njegovih promatračkih položaja u Idlibu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 18:11