SAMO STROGO

Bavarska uvela obavezno nošenje FFP2 maski, na snazi strogi lockdown, zatvoreno skoro sve osim crkvi

Bavarski premijer Markus Söder zalaže se za još strože mjere u borbi protiv koronavirusa
Prizor iz Münchena
 Sachelle Babbar/Zuma Press/Profimedia

U Bavarskoj je od danas u javnom prometu, u trgovinama i rijetkim otvorenim lokalima obavezno nošenje maski FFP2, skupljih i kvalitetnijih od običnih kirurških ili pamučnih maski kakve su dosad bile obavezne na javnim mjestima. To su maske koje filtriraju najmanje 94 posto čestica iz daha.

Bavarska je dosljednim i strogim mjerama broj zaraženih uspjela smanjiti na najmanju razinu od listopada, među najboljim su saveznim državama u Njemačkoj u rezultatima borbe protiv korone, no premijer Markus Söder i dalje se zalaže za još strože mjere. Pozvao je na zajedničku borbu protiv korone među članicama EU. ”Najbolja stvar bila bi jedinstvena europska strategija u borbi protiv korone", izjavio je Söder za Frankfurter Allgemeine Zeitung. A ako to ne bi uspjelo, trebalo bi ponovo uvesti granične kontrole, poručio je, ističući da je ta mjera već pomogla u proljeće.

Bavarska je i inače prednjačila u Njemačkoj po uvođenju strogih pandemijskih mjera, što je njezinog premijera učinilo najpopularnijim političarem u čitavoj zemlji nakon kancelarke Angele Merkel. Po anketama, najviše Nijemaca bi željelo da upravo Bavarac Markus Söder bude kandidat za novog kancelara na izborima u rujnu, na kojima se Angela Merkel više neće natjecati.

Uoči proglašenja zakonske obaveze nošenja FFP2 maski, bavarska vlada podijelila je 2,5 milijuna tih maski siromašnima, umirovljenicima i pripadnicima rizičnih skupina, a prvih tjedan dana neće se kažnjavati one koji ih ne budu nosili.

U katoličkoj Bavarskoj gotovo sve je zatvoreno, ali ne i crkve. U crkvama je i dalje dovoljno nošenje običnih maski.

Maske moraju nositi i djeca starija od 6 godina, FFP2 maske obavezne su za one starije od 15 godina. Kako su gotovo svi lokali zatvoreni, obaveza nošenja maski odnosi se na dućane, apoteke, optičare, trgovine za kućne ljubimce te na posjetitelje u domovima umirovljenika.

Još u prosincu je bavarska vlada omogućila svima starijima od 60 i kroničnim bolesnicima da u ljekarnama besplatno podignu po tri FFP2 maske, a od 1. siječnja dobili su vaučer za dva puta po šest maski, koju će svaku platiti po dva eura.

Do 31. siječnja u Njemačkoj je na snazi postroženi lockdown, ne rade hoteli ni škole, a u utorak se očekuje novi sastanak kancelarke Angele Merkel sa šefovima pokrajinskih vlada, na kojem će vjerojatno biti dogovoreno dodatno postroženje mjera. Najavljuje se među ostalim obustava javnog prometa autobusima i vlakovima, kako bi se dodatno smanjili kontakti, ali i uvođenje pravila po kojem biste se mogli susretati samo s jednim prijateljem s kojim ne živite u istom kućanstvu. Zasad vrijedi pravilo da se svako kućanstvo može sretati samo s jednom osobom, ne računajući djecu mlađu od tri godine: ali to je svaki dan mogla biti druga osoba. U prosincu je bilo dozvoljeno druženje s pet osoba, ne računajući mlađe od 14 godina.

Do 31. siječnja u čitavoj Bavarskoj je na snazi zabrana napuštanja kuće od 21 do 5 sati ujutro, a i tijekom dana možete napustiti kuću samo ako je to nužno, radi posla, zdravlja i kupovine, radi šetanja psa, posjete članovima obitelji ili odlaska u crkvu.

Kao i drugdje u Njemačkoj, u gradovima i mjestima koji imaju više od 200 oboljelih na 100.000 stanovnika u tjedan dana, građani ne smiju odlaziti dalje od 15 kilometara od svoga stana. Dosljedne mjere, pohvalio se premijer Soeder, daju rezultate: takvih mjesta, tzv Hotspots, danas je u Bavarskoj 13, a u petak ih je još bilo 25.

Bavarska ima 13 milijuna stanovnika, jučer su imali 269 novooboljelih (vikendom i ponedjeljkom je uvijek manji broj) u roku od 24 sata zabilježeno je 7 smrtnih slučajeva. Prema berlinskom Robert Koch Institutu, u ponedjeljak je Bavarska imala 130,4 novooboljelih u 7 dana na 100.000 stanovnika, a Njemačka 134,4.

Prema europskom ECDC-u, Njemačka ima 324 novooboljela u 14 dana na 100.000 stanovnika, a Hrvatska 367. Među onima koji se zalažu za pooštrenje lockdowna kako bi pandemija što prije bila iskorijenjena je ministar financija Olaf Scholz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:39