ARHITEKTONSKO ČUDO

Bazilika Sagrada Familia u Barceloni inaugurirat će toranj Djevice Marije, visok 138 metara

Njezina izgradnja je počela 1882. a trebala bi biti završena sto godina nakon smrti arhitekta Antonia Gaudija

Velika zvijezda bit će postavljena na vrh devetog tornja

 Josep Lago/AFP

Bazilika Sagrada Familia u Barceloni inaugurirat će 8. prosinca toranj Djevice Marije, visok 138 metara s velikom zvijezdom od stakla i čelika, drugi po veličini tog zdanja kada jednom bude završeno.

Prije inauguracije, na vrh devetog od 18 tornjeva koliko je zamislio arhitekt Antoni Gaudi, 29. studenoga će biti postavljena zvijezda teška 5,5 tona.

Ta zvijezda je stajala 1,5 milijuna eura. "Sastavljena je od otpornih materijala, imat će u središtu 12 projektora, i zasjat će kao nova zvijezda na nebu Barcelone", opisao je novinarima Jordi Fauli, glavni arhitekt za Sagradu Familiu.

"Izgradnjom devetog tornja, radovi završetka katedrale su na polovici puta. Preostaje pet središnjih tornjeva, toranj Isusa Krista, koji je najviši i tornjevi četvorice evanđelista, čiji su radovi započeti", dodao je Fauli.

Završetak radova i njihovo financiranje povezani su s nastavkom turizma, jer izgradnja bazilike ovisi o donacijama, sponzorima i prodanim ulaznicama, čiji broj je bitno manji tijekom pandemije.

Iako ponovo ima turista, bitno ih je manje nego prije covida.

"Prije kraja 2023. ili početkom 2024. ćemo postići razine iz 2019. ", predviđa Xavier Martinez, generalni direktor skupine zadužene za izgradnju Sagrade Familie.

Sagradu Familiju je projektirao katalonski arhitekt Antoni Gaudi i ona je najposjećeniji spomenik Barcelone, a 2005. je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Njezina izgradnja je počela 1882. a trebala bi biti završena sto godina nakon arhitektove smrti, 2026. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 17:22