RUSI SE POVUKLI

BBC: ‘Pobjeda Ukrajine na strateškom Zmijskom otoku imat će posljedice po cijeli svijet‘

Ukrajina je sada presjekla rusku pomorsku liniju koja je kontrolirala bilo kakav pomorski promet

Zmijski otok

 Afp/

Ruske snage objavile su u četvrtak da su napustile stratešku poziciju u Crnom moru, Zmijski otok, objavio je Reuters.

Rusko Ministarstvo obrane opisalo je odluku o povlačenju s isturenog položaja kao "gestu dobre volje" koja treba pokazati da Moskva ne ometa napore Ujedinjenih naroda za otvaranje humanitarnog koridora koji omogućava otpremu žitarica iz ukrajinskih luka. Ukrajina je, s druge strane, objavila da su izbacili ruske snage s otoka nakon snažnog topničkog udara i napada tijekom noći. Objavili su i sliku na kojoj se vidi dim na otoku, ali niti jedna agencija zasad nije mogla potvrditi vjerodostojnost fotografije.

Ruski izvori navode da Kijev, nakon ove odluke, više neće moći optuživati Rusiju za prijeteću krizu hrane. "Sada je na ukrajinskoj strani, koja i dalje nije crnomorsku obalu očistila od mina, uključujući i vode luka", rekao je službeni predstavnik Ministarstva obrane, general pukovnik Igor Konašenkov.

Ruska mornarica se prije nekoliko tjedana povukla na 100 kilometara od ukrajinske obale jer je Kijev dobio moćne protubrodske rakete. Nakon toga je stigla vijest da je potopljen ruski brod koji je trebao jedinicama na otoku obnoviti zalihe. Nije isključeno da je do povlačenja, možda ubrzanog ukrajinskim napadom, došlo jer su ruske trupe ostale bez sredstava za obranu i život.

Ukrajina je sada presjekla rusku pomorsku liniju Krim - Zmijski otok koja je kontrolirala bilo kakav pomorski promet od i prema ukrajinskim lukama na obali Crnog mora, među kojima je najveća Odesa, čime se otvara mogućnost za uspostavu izvoza žitarica.

Prijetnja nije nestala jer je Rusija na Krimu razmjestila raketne sustave koji mogu potapati brodove. No, vjerojatno je da nakon ove promjene kontrole Rusija više neće biti u poziciji tražiti da joj se omogući kontrola brodova koji ulaze u ukrajinske luke, a to otvara mogućnost da ih potapaju.

Mitski status u ratu

Već na samom početku ruske invazije na Ukrajinu Zmijski otok je dobio važan, skoro pa mitski status u ratu. Ovaj neimpresivni, stjenoviti komad tla u Crnom moru postao je bojno polje od strateške vrijednosti.

Zmijski otok je veličine kvadratnog kilometra i tu više uopće nema zmija. Ali ne može se osporiti važnost otoka za kontrolu zapadnog dijela Crnog mora. BBC sada piše kako je povlačenje ruskih trupa sa Zmijskog otoka velika pobjeda Ukrajine koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovo postane sigurno za izvoz hrane.

Kako je prije mjesec dana objašnjavao ukrajinski vojni stručnjak Oleg Zdanov, u slučaju da su ruske trupe uspjele u osvajanju Zmijskog otoka i da su tamo postavile svoj dalekometni obrambeni sustav zračne obrane, kontrolirale bi more, kopno i zrak u sjeverozapadnom dijelu Crnog mora i na jugu Ukrajine.

Iz tog razloga je ruski admiralski brod Moskva tamo plovio nekoliko sati nakon početka rata, pozivajući ukrajinske vojnike na otoku da se predaju: - Pozivamo vas da položite oružje i predate se kako bi se izbjeglo krvoproliće i nepotrebne žrtve. U suprotnom slučaju, bit ćete napadnuti, kazao je ruski časnik.

Ruski brode, odje**!

- Ruski brode, odje**!, bio je sad već legendarni odgovor. Otok je osvojen, a tjednima kasnije Moskva je potonula.

Osim toga Zmijski otok je samo 45 kilometara daleko od rumunjske obale, koja je dio Zapadnog NATO saveza. Stručnjaci su upozoravali da, u slučaju da je Rusija postavila raketni sustav, ne bi bila ugrožena samo Odesa, nego i južni bok NATO-a.

NATO je od početka rata osnažio rumunjske granice, a tamo se nalaze belgijske i francuske snage.Međutim, postojali su veliki ekonomski rizici i za Rumunjsku. Zmijski otok se nalazi blizu ušća rijeke Dunav, koja određuje rumunjsku granicu s Ukrajinom.

Ruski vojno-politički analitičar Aleksander Mihajlov je rekao da bi trupe na Zmijskom otoku, u slučaju da ga osvoje, mogle biti u poziciji da kontroliraju promet prema sjeverozapadu Crnog mora i delte Dunava, što je ulaz u jugoistočnu Europu.

Povijesno, Zmijski otok je bio rumunjski teritorij dok 1948. nije ustupljen Sovjetskom Savezu, koji ga je koristio kao radarsku bazu. Ukrajina je preuzela kontrolu nakon pada komunizma i konačno je Međunarodni sud pravde 2009. odredio teritorijalne odrednice, davši Rumunjskoj skoro 80 posto epikontinentalnog pojasa pored otoka, a Ukrajina je dobila ostalo.

Zmijski otok nije samo od strateške koristi, jer je ovaj dio Crnog mora bogat prirodnim bogatstvima, a to znači da je haška odluka i jednoj i drugoj zemlji udijelila rezerve nafte i plina.

Možda izgleda kao mali komad stjenovite obale koji nema naročite vrijednosti, ali vrijednost ovog otoka je važan faktor u ruskom ratu, piše BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:59