PRITISAK NA MEDIJE

BBC pozvao talibane da ukinu odluku kojom im se zabranjuje emitiranje u Afganistanu

Istaknuli su da njihove programe u toj zemlji prati tjedno više od šest milijuna ljudi, a zabranjen je i kanal Glas Amerike

Talibanski borci u Kabulu

 Ahmad Sahel Arman/AFP

Britanska audiovizualna grupa BBC kojoj je onemogućeno da emitira svoj informativni televizijski program u Afganistanu, pozvala je u nedjelju talibane da izmijene odluku i odmah omoguće nastavak emitiranja programa, a zabranu je dobio i američki Glas Amerike.

"Informativne televizijske emisije BBC-a na paštunskom, perzijskom i uzbečkom obustavljene su u Afganistanu pošto su talibani naredili našim partnerima da uklone međunarodne radiotelevizijske kuće iz etera", priopćio je Tarik Kafala, odgovoran za emisije na stranim jezicima, BBC World Service.

Pozvao je "talibane da izmijene svoju odluku i omoguće našim partnerima" nastavak emitiranja i osudio "zabrinjavajuće događaje u ovo vrijeme nesigurno i nemirno za afganistanski narod".

"Još jedan događaj koji stvara nelagodu. Talibani su naredili afganistanskim glasilima da prekinu svako prenošenje emisija međunarodnih medija. Još jedna represivna mjera protiv afganistanskog naroda", kritizirao je na Twitteru UN-ov ured za pomoć u Afganistanu.

Više od šest milijuna Afganistanaca prati svakog tjedna BBC-eve programe, rekao je Kafala, "važno je da ubuduće ne ostanu bez njih".

Izvor iz afganistanske medijske grupe MOBY rekao je za njemačku agenciju dpa da je u nedjelju prestao emitirati i program Glasa Amerike (Voice of America, VOA) postupivši prema naređenju talibanske agencije.

Ova odluka dolazi u času kada su islamistički fundamentalisti, na vlasti u Afganistanu od kolovoza 2021., nakon povlačenja američke vojske, u srijedu izmijenili svoju odluku da će djevojčicama dopustiti pohađanje viših razreda osnovne i srednju školu, jedva nekoliko sati nakon odluke o otvaranju škola za djevojčice koja je odavno bila najavljena.

Islamisti su u sedam mjeseci vladavine poništili dvadeset godina slobode koju su žene stekle i nametnuli im mnoštvo zabrana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:01