‘KLIŠEJI O RUSIMA‘

BBC zabranio seriju o ruskim ubojicama i oligarsima snimanu u Hrvatskoj: ‘To je sad nezgodna tema‘

Serija ‘McMafija‘ prikazala je ruski svijet kriminalnih aktivnosti - ali rusko veleposlanstvo ukazuje na razliku između činjenica i fikcije

Prizor iz serije ”McMafia”

 Capital Pictures/Film Stills/Profimedia

Serija "McMafija" ukinuta je nakon što je BBC odlučio da bi emitiranje mafijaške serije o 'lukavoj ruskoj obitelji' bilo neprikladno usred ukrajinske krize, piše Daily Mail.

Gangsterska drama, koju su kritičari pohvalili i koja je tijekom svog debija 2018. privukla gotovo 10 milijuna vjernih gledatelja, navodno se neće vratiti s drugom sezonom.

Snimanje je odgođeno zbog pandemije koronavirusa, ali je invazija Ukrajine navodno došla kao čavao u lijes za seriju koja se snimala i u Zagrebu, Rijeci te na Pagu.

Glumca Jamesa Nortona, koji je doživio karijerni uspon zbog serije, također je bilo sve teže uhvatiti za snimanje ove uspješnice.

"Drama ne veliča nasilje ili korupciju, već pokušava ukazati na strašne posljedice koje su uslijedile nakon raspada Sovjetskog Saveza. Ali s obzirom na to da se bavi ubojicama i oligarsima, još uvijek je to vrlo nezgodna tema u trenutnoj situaciji", rekli su iz produkcije serije.

image
Nick Wall/cuba Pictures/cpl Godman/amc/Everett/Profimedia

Odluka o ukidanju serije nastupila je nakon što je Netflix donio odluku da obustavi svoju uslugu u Rusiji, rekao je u nedjelju glasnogovornik tvrtke.

Ranije ovog tjedna Netflix je privremeno zaustavio sve buduće projekte u Rusiji zbog invazije Moskve na Ukrajinu. "S obzirom na okolnosti na terenu, odlučili smo obustaviti našu uslugu u Rusiji", rekao je glasnogovornik Netflixa.

U vrijeme emitiranja "McMafije", rusko veleposlanstvo je čak interveniralo BBC-u zbog propagiranja negativnih 'klišeja' u vezi njihovih građana u hit seriji.

Serija od osam dijelova, koja je prvi put emitirana na Božić, prikazala je svijet u kojem se Rusi kreću, a koji je prepun kriminalnih aktivnosti - ali rusko veleposlanstvo je brzo ukazalo na razliku između činjenica i fikcije.

image
Frederick M. Brown/Getty Images/Profimedia

Veleposlanstvo Velike Britanije na Twitteru je objavilo da drama 'prikazuje Britaniju kao igralište za ruske gangstere' i zamolilo pratitelje da odgovore na anketu kako bi pogodili koliko je ruskih prijestupnika trenutno u britanskim zatvorima. Pedeset devet posto birača pogodilo je točan odgovor - njih 'manje od 10'.

Nakon rezultata, veleposlanstvo je tvitalo: "Stopa kriminala među Rusima u Ujedinjenom Kraljevstvu znatno je ispod nacionalnog prosjeka. Dobro je što naši pratitelji ne prihvaćaju klišeje koje BBC širi".

Podaci Ministarstva pravosuđa iz rujna prošle godine pokazuju da je u Engleskoj i Walesu zatvoreno 35 osoba ruske nacionalnosti, od kojih su 34 muškarca i jedna žena, dok je 2016. godine bio zatvoren 51 Rus.

image
Supplied By Lmkmedia/Landmark/Profimedia

Brojka je znatno niža od mnogih drugih europskih zemalja, uključujući Poljsku, koja ima 891 zatvorenog građanina u Velikoj Britaniji, Litvu koja ima 424, a Portugal 245. Ipak, brojka je veća od ostalih zemalja, primjerice Grčke i Belgije.

"McMafija" prati život privatno obrazovanog biznismena po imenu Alex Godman, kojeg glumi britanski glumac James Norton, koji je odvučen u kriminalno podzemlje nakon ubojstva svog ujaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:18