KOREKTNOST ILI...?

BBC žene prozvao ‘osobama kojima je prilikom rođenja dodijeljen ženski spol‘, nastao je kaos na mrežama

Nakon što su na Twitteru prozvani zbog priloga, izmijenili su ga u online izdanju

Zgrada BBC-ja

 Vuk Valcic/alamy/alamy/profimedia

BBC se našao na meti kritika nakon što su u jednom svom prilogu o oboljelima od endometrioze, umjesto riječi "žene" upotrijebili konstrukciju "osobe kojima je prilikom rođenja dodijeljen ženski spol". Nakon burnih reakcija bili su prisiljeni izmijeniti prilog, piše Telegraph.

Televizijska kuća objavila je prilog u kojem se govorilo o ovoj bolesti od koje pati oko 1,5 milijuna žena u Ujedinjenom Kraljevstvu, a svoje su ispovijesti podijelile dvije žene kako bi pomogle podići svijest o endometriozi.

Prilog je počeo opisom nekih simptoma endometrioze, među kojima su obilne mjesečnice, snažna bol i neplodnost, a zatim je rečeno da se s tom bolešću suočava "jedna od deset osoba bilo koje dobi u Ujedinjenom Kraljevstvu, kojima je pri rođenju dodijeljen ženski spol".

Milli Hill, autorica bestselera o porodu i osnivačica "Pokreta pozitivnog poroda", zapazila je ovaj opis i poslala BBC-u tvit koji je ubrzo postao viralan.

Tvit je rezultirao brojnim pritužbama BBC-u zbog konstrukcije koju su koristili pa je prilog, koji je kasnije objavljen online, izmijenjen te sada piše "jedna od deset žena bilo koje dobi u Ujedinjenom Kraljevstvu".

Iako se sporna fraza odnosila na populaciju žena, glasnogovornik BBC-a rekao je kako je prilog izmijenjen jer je priča uključivala intervjue s dvjema ženama. BBC nije htio otkriti koliko točno pritužbi su zaprimili.

- Ovo je priča o dvjema ženama s endometriozom pa smo izmijenili tekst kako bi bio jasniji publici - dodao je glasnogovornik.

Hill je za Telegraph rekla kako je i sama doživjela da su ju "napadali zbog ideoloških propitivanja". Dodala je kako su ju trans aktivisti prozivali jer se usprotivila rodno neutralnim frazama poput one da "osoba rađa".

Rekla je da je BBC-jev prilog "klasičan primjer u kojem se podaci prikrivaju rodno neutralnim jezikom".

- Statistički gledano, jedna od osoba nije isto što i jedna od deset žena - tvrdi.

- Ovdje govorimo o problemu ženskog zdravlja kojem, povijesno gledano, nije davana nikakva pozornost. Žene su bile odbačene i ostavljene da godinama pate s ovim stanjem i među njima postoji mnogo bijesa zbog ovog problema, rekla je.

Hill tvrdi da sve veći broj žena osjeća da ih "ova ideologija briše te se bore protiv nje".

- Važno je razumjeti da je jezik koji se koristi dio šire slike. Ako "ženu" percipirate kao otvorenu kategoriju, onda to ima negativan učinak na ženska prava. Spol je zaštićen Zakonom o ravnopravnosti. Stvari koje se događaju u ženskom sportu dio su iste slike - zaključila je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 23:39