MALENA JE DOBRO

Beba koju je mama rodila ispod ruševina dobila je ime, a i skrbnika: ‘Ona je Božji znak, živjet će s nama‘

Stanje joj se iz dana u dan popravlja i nema oštećenja kralježnice, od čega se u početku strahovalo
 Rami Al Sayed/Afp

Sirijska djevojčica čija je majka umrla nakon što ju je rodila pod ruševinama njihove kuće tijekom ovotjednog potresa dobila je ime: Aya, što na arapskom znači "znak od Boga".

Budući da su joj roditelji i sva njezina braća i sestre preminuli, njezin praujak, Salah al-Badran, brinut će se za nju nakon što bude puštena iz bolnice.

Međutim, uništena je i njegova kuća u gradu Jenderisu na sjeverozapadu Sirije. On i njegova obitelj uspjeli su pobjeći iz jednokatnice, ali sada svih 11 žive u šatoru, rekao je za Associated Press.

"Nakon potresa nitko ne može živjeti u svojoj kući ili zgradi. Samo 10% zgrada ovdje je sigurno za život", rekao je, komunicirajući glasovnim porukama.

image
Rami Al Sayed/Afp

Spasioci u Jenderisu otkrili su Ayu u ponedjeljak poslijepodne, više od 10 sati nakon potresa, dok su kopali po ruševinama peterokatnice u kojoj su živjeli njezini roditelji. Zakopana ispod betona, beba je još uvijek bila pupčanom vrpcom povezana sa svojom majkom, Afraom Abu Hadiyom, koja je bila mrtva zajedno sa svojim mužem i četvero djece. Beba je hitno prebačena u bolnicu u obližnjem gradu Afrinu.

Abu Hadiya je vjerojatno rodila djevojčicu i potom umrla nekoliko sati prije nego što su otkriveni, rekao je dr. Hani Maarouf u bolnici Cihan u Afrinu.

"Nazvali smo je Aya, kako bismo je prestali zvati novorođenče", rekao je Maarouf.

image

Dr. Hani Maarouf i malena Aya

Rami Al Sayed/Afp

Stanje joj se iz dana u dan popravlja i nema oštećenja kralježnice, od čega se u početku strahovalo, rekao je.

Aya je samo jedna od nebrojenog broja siročadi koja su bez roditelja ostala u potresu magnitude 7,8 po Richteru koji je u ponedjeljak ubio više od 21.000 ljudi u sjevernoj Siriji i jugoistočnoj Turskoj. Potres prije zore srušio je tisuće stambenih zgrada dok je stanovnike budio iz sna.

Deseci tisuća ljudi, ili više, ostali su zarobljeni u ruševinama, a spašavanje se i dalje provodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:51