SKANDAL U PORTUGALU

'BEBINO LICE ZNA SE ZALIJEPITI ZA MAJČIN TRBUH, ZATO GA NE VIDITE NA ULTRAZVUKU' Doktor suspendiran, porodio dijete bez očiju, nosa i dijela lubanje

Ilustracija
 Daria Artemenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Portugalski opstetričar suspendiran je nakon što se rodila beba bez očiju, nosa i dijelova lubanje. Odluku o suspenziji zbog nemara donijelo je bolničko vijeće nakon što su roditelji malenog Rodriga podnijeli prijavu jer ih tijekom trudnoće nitko nije upozorio na teške malformacije. Oni su to saznali početkom ovog mjeseca kad im se rodio sin, a potom je na vidjelo izašao još niz optužbi na račun dr. Artura Carvalha, starih i više od desetljeća.

Izvještaji o starim slučajevima, koje su objavili portugalski mediji, izazvala su zgražanje javnosti. Dr. Carvalho nije htio javno iznositi komentar nijednog slučaja, piše BBC čiji novinari nisu mogli doći do njega.

Slučaj Rodriga

Rodrigo se rodio 7. listopada u bolnici São Bernardo u Setúbalu, oko 40 km južno od Lisabona. Trudnoću je pratio dr. Carvalho u privatnoj klinici i tijekom tog perioda napravio je tri ultrazvuka te niti jednom nije izrazio zabrinutost zbog fetusa.

Potom je majka u šestom mjesecu trudnoće otišla na četvrti UZV, ali detaljniji 5D, u drugu privatnu kliniku. Tada su otkriveni mogući deformiteti, no dr. Carvalho je uvjerio roditelje da nema razloga za zabrinutost.

- Objasnio je da ponekad dijelovi lica nisu vidljivi na ultrazvuku jer je lice bebe zapravo zalijepljeno za majčin trbuh - rekla je Rodrigova tetka za lokalnu televiziju.

Nakon rođenja bebe, malformacije su šokirale i roditelje i osoblje bolnice, a liječnik je rekao da beba vjerojatno neće živjeti dulje od nekoliko sati. Međutim, i dva tjedna kasnije beba je živa i nalazi se pod stručnim nadzorom u bolnici i dobiva najbolju moguću njegu. Roditelji su ubrzo podnijeli prijavu protiv dr. Carvalha portugalskom tužiteljstvu.

Ostali slučajevi nemara

Kako je Rodrigov slučaj dospio na naslovnice portugalskih medija, tako su otkriveni i drugi sporni slučajevi koje je vodio isti liječnik. Trenutno se istražuje najmanje šest prijava protiv njega, još iz 2013. Istupili su i drugi roditelji s osobnim pričama u kojima optužuju dr. Carvalha da je propustio uočiti zdravstvene probleme i tijekom njihovih trudnoća.

U jednom slučaju iz 2011. beba se rodila s teškim deformacijama na licu, deformiranim nogama i teškim oštećenjem mozga. Majka Laura Afonso rekla je za list Publico da je podnijela kaznenu prijavu protiv liječnika, no tužitelj ju je odbacio. Njezino dijete danas ima osam godina, do danas je prošlo nebrojen niz operacija, a još uvijek ne može ni govoriti ni hodati, otkrila je.

Još jedan slučaj koji je uključivao kaznenu prijavu, a u kojem je beba umrla nekoliko mjeseci nakon rođenja 2007., također je odbačen prije nego što je došao do suda.

Burne reakcije

Skandal je izazvao burne reakcije u Portugalu. Postavilo se pitanje funkcioniranja zdravstvenog sustava kao i funkcioniraju li procedure za podnošenje žalbi.

Miguel Guimarães, predsjednik udruženja zdravstvenih djelatnika u Portugalu (Ordem dos Médicos), prošli je tjedan na konferenciji za novinare rekao ja je osobno kontaktirao dr. Carvalha. Liječnik je pristao prestati obavljati svoje dužnosti u bolnici dok se ne dovrši istraga.

Bolničko vijeće sastalo se ranije ovaj tjedan i jednoglasno odlučilo za šestomjesečnu suspenziju dr. Carvalha, a istraga se nastavlja.

- Postoje jaki dokazi o nemaru liječnika koji bi mogli dovesti do disciplinskih sankcija - rekao je Alexandre Valentim Lourenco, šef vijeća. Dodao je da će suspenzija pomoći ženama da vrate povjerenje u bolnicu nakon ovog skandala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 23:25