KRIZNI STOŽER

Belgija bi do kraja tjedna mogla imati 10.000 zaraženih dnevno: ‘Nije isključen ni novi lockdown‘

Ako budemo surađivali, imat ćemo izglede imati otvorene škole i očuvati gospodarske aktivnosti, rekao je ministar zdravstva
Bruxelles
 Kenzo Tribouillard/AFP

Belgija je zadnjih dana dana imala u prosjeku više od četiri tisuća novozaraženih dnevno i do kraja tjedna mogla bi dosegnuti i brojku od 10 tisuća dnevno, objavio je u ponedjeljak belgijski krizni stožer.

Između 2. i 8. listopada bilo je 4125 novih slučajeva zaraze prosječno dnevno, što je za 89 posto više u odnosu na tjedan ranije. Krajem ovoga tjedna mogli bismo dosegnuti brojku od 10 tisuća dnevno, rečeno je na konferenciji za novinare kriznog stožera.

"Stanje je alarmantno", izjavio je glasnogovornik kriznog centra Yves Van Laethem.

U srijedu, 7. listopada bilo je 6505 novozaraženih. Broj potvrđenih slučajeva se udvostručuje svaki drugi dan. Najviše je zaražanih u dobnoj skupini od 20 do 29 godina, ali se brojke povećavaju i kod starijih dobnih skupina.

Zbog velikog povećanja broja zaraženih više se ne isključuje ni novi 'lockdown'.

"Jedina stvar koju mogu jamčiti jest da ćemo, budemo li surađivali i svi radili iste stvari, imati izglede da ostvarimo ono što želimo: ostavimo škole otvorenima, očuvamo gospodarske aktivnosti i omogućimo bolnicima da se mogu nositi s problemom", izjavio je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke.

Trenutačno je u Belgiji hospitalizirano 1329 pacijenata oboljelih od covida-19, od čega je 243 na intenzivnoj skrbi, što je 13 posto maksimalnog kapaciteta kreveta na intenzivnoj u belgijskim bolnicama. U studenome bi broj pacijenata na intenzivnoj mogao narasti na tisuću.

"Imamo udvostručenje broja svakih 18 dana. Ako se brojke nastave povećavati ovim tempom, tijekom studenoga imat ćemo tisuću pacijenata na intenzivnoj skrbi", rekao je Van Laethem, podsjećajući da je u prvom valu u ožujku i travnju dosegnuta brojka od 1250 pacijenata na intenzivnoj.

Od početka epidemije u Belgiji je zaraženo 162.258 osoba, a u umrlo je 10.101 osoba od covida-19. Stopa pozitivnih na testiranju iznosi 10,4 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:33