SUSTAV PRED KOLAPSOM

Belgija ulazi u strogi lockdown, premijer: ‘U ovom trenutku imamo samo jednu opciju‘

Lockdown počinje u nedjelju navečer, a vrijedit će najmanje do 13. prosinca
Prizor iz Bruxellesa
 Dursun Aydemir/anadolu Agency

Belgijski premijer Alexander De Croo u petak je rekao da će ta zemlja zbog rasta broja zaraženih koronavirusom, hospitaliziranih i preminulih od Covida-19 ponovno uvesti strogi lockdown, javlja The Brussels Times.

"Naša se zemlja nalazi u stanju zdravstvene uzbune. Kao što ste mogli vidjeti proteklih nekoliko dana, pritisak je ogroman", rekao je De Croo. "U ovom trenutku imamo samo jednu opciju, a to je da svi zajedno pružimo podršku zdravstvenom sustavu. Moramo ograničiti fizičke kontakte koliko god možemo."

De Croo je potom rekao da će Belgija ponovno ući u strogi lockdown. "U njega ulazimo s jednim ciljem - moramo osigurati da se ne uruši naš zdravstveni sustav", dodao je.

Lockdown počinje u nedjelju navečer, a vrijedit će do 13. prosinca. Belgijske će vlasti situaciju evaluirati 1. prosinca.

Belgijci u svojim domove neće smjeti primati goste, izuzev jednog bliskog kontakta. Osobe koje žive same imaju pravo na dva bliska kontakta. Okupljanja na otvorenom ograničena su na najviše četiri osobe, s tim da se one moraju pridržavati mjere socijalnog distanciranja i moraju nositi maske, piše The Brussels Times.

Zatvorit će se trgovine koje se ne smatraju nužnima, međutim one će smjeti nastaviti raditi, ali samo tako da svoje proizvode dostavljaju ili da pojedinci dolaze po naručenu robu. Poslovni prostori u kojima se obavlja djelatnost koja traži bliski kontakt, a ne tiče se medicine također će se zatvoriti. U tu kategoriju pripadaju, primjerice, frizerski saloni ili saloni za manikuru.

Škole će ostati zatvorene do 15. studenog.

Uvodi se obveza rada od kuće ili na distanci. Ako to nije moguće, zaposlenici pojedinih tvrtki na radnom mjestu moraju nositi maske i poštivati mjeru socijalnog distanciranja.

Kafići, restorani te restorani i kafići u hotelima neće moći raditi. Hoteli će moći raditi, međutim hranu će moći posluživati isključivo u sobama gostiju.

Sahranama može prisustvovati najviše 15 osoba, a okupljanja poslije sahrane nisu dozvoljena.

Parkovi se zatvaraju 3. studenog.

Javne službe će raditi, a neće biti zabrane putovanja niti unutar Belgije niti u druge države.

Policijski satovi koji vrijede sada nastavit će vrijediti. U Flandriji nema kretanja od ponoći do 5 sati, a u Briselskoj regiji i Valoniji od 22 sati do 6 sati.

Brojke u Belgiji su dramatične. Više se ne mogu niti testirati svi koji žele već samo oni koji dobiju uputnicu liječnika. I u takvim se ograničenjima testira preko 70 tisuća osoba dnevno, a pozitivnih je preko 20 tisuća dnevno.

U Belgiji je u zadnja dva tjedna bilo preko 1.500 zaraženih na 100 tisuća stanovnika a u Bruxellesu je to i preko 2.000, čime glavni grad Belgije postaje jedan od najzaraženijih na svijetu. Zabrinjava i nagli porast umrlih koji je sada preko 120 dnevno, a mjesta na intenzivnoj njezi u bolnicama gotovo da više nema, zbog čega Belgija već upućuje pacijente i u Njemačku.

"Znamo da će naša ekonomija zbog ovoga platiti veliku cijenu. Mnogi ljudi moraju prestati sa svojim aktivnostima. Znajte da će vlada napraviti sve da vas podrži", rekao je De Croo. "Ovo je trenutak za solidarnost, za brigu o onima koji se muče. Prebrodit ćemo ovo ako pružimo podršku jedni drugima i ako ostanemo solidarni tijekom narednih tjedana."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:26