VELIKA ŠKRTICA

Belgijanci traže od EU da se zabrani reklamiranje banana na ovaj način: ‘Pa došle su iz Kostarike? Kako je to moguće?!‘

Belgijska udruga za zaštitu potrošača poziva EU da zabrani lažne etikete

Na bananama iz Kostarike stoji da su ugljično neutralne, iako su doputovale prekooceanskim brodom

 Riccardo Milani/Hans Lucas/Hans Lucas via AFP

Belgijska udruga za zaštitu potrošača BEUC poziva Europsku uniju da zabrani proizvođačima mogućnost da proizvode reklamiraju kao ugljično neutralne nakon što već godinama upozoravaju kako je tržište preplavljeno artiklima s lažnim tvrdnjama.

Između ostaloga, na europskom je tržištu moguće kupiti čak i banane iz Kostarike na kojima stoji da su ugljično neutralne, iako su do potrošača doputovale prekooceanskim brodom koji je itekako ostavio trag na okoliš.

Slične je tvrdnje moguće naći i na borovnicama ili klementinama iz Južne Amerike zbog čega BEUC smatra da bi takve tvrdnje u potpunosti trebale biti zabranjene jer ugljično neutralne namirnice, prema njihovu mišljenju, zapravo ne postoje.

Dodatno im za pravo daje i jedno njemačko istraživanje koje je pokazalo da slične tvrdnje na proizvodima u čak 90 posto slučajeva nisu od nikakvog značaja za okoliš.

Prema trenutačnom stavu EU, razmišlja se da se proizvođače natjera da takve tvrdnje dodatno pojasne, odnosno navedu neke informacije na temelju kojih su izrečene, no BEUC smatra da bi proizvodi čak i s dodatnim pojašnjenjima i dalje predstavljali zavaravanje potrošača pa traže kompletnu zabranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:36