SALAH ABDESLAM

Belgijska novinarka ‘slučajno‘ intervjuirala vođu terorista dok je bježao nakon napada u Parizu 2015.

Ispostavilo se da je novinarka osumnjičenog teroristu intervjuirala dok se nije znalo kako izgleda
Salah Abdeslam
 DSK/POLICE NATIONALE/AFP

Frankofona belgijska radiotelevizija (RTBF) objavila je intervju sa Salahom Abdeslamom (31), navodnim vođom grupe terorista koja je 13. studenog 2015. izvela napad u Parizu, a koji je nastao dok je bio u bijegu od policije, piše The Guardian.

Abdeslam i još 19 pojedinaca terete se za planiranje i izvršavanje terorističkog napada na stadionu Stade de France, u pariškim kafićima i restoranima te koncertnoj dvorani Bataclan u kojem je ubijeno 130, a ozlijeđeno 490 osoba.

RTBF je rekao kako je njihova dopisnica iz pokrajine Hainaut, Charlotte Legrand, u satima nakon napada intervjuirala vozače dok je policija na jednoj od brojnih kontrolnih točaka oko Bruxellesa provjeravala identitete putnika i pretraživala njihova vozila.

- Ne sjećam se modela automobila ni njegove boje. U njemu su sjedila trojica mladića umornih lica. Lica su im djelovala iscrpljeno. Onaj koji je sjedio na stražnjem sjedalu bio je umotan u pernatu jaknu ili jorgan - rekla je Legrand.

- Mladić nisu bili susretljivi, ali su odgovarali na moja pitanja dok je policija provjeravala njihove osobne iskaznice. Čim su im vraćeni dokumenti, završili surazgovor i zatvorili prozor svoga automobila - dodala je.

Novinarka ih je pitala što misle o provjerama, a oni su joj rekli: "Ovo je treća provjera"; "Treća provjera"; "Iskreno, mislili smo da se pretjeruje"; "Međutim, onda smo shvatili koji je smisao..."; "Zašto"; "Kasnije smo vidjeli zašto". Nije jasno koji je od mladića što od spomenutog rekao.

image
Hitne službe interveniraju u Ulici Bichat u Parizu nakon terorističkog napada 13. studenog 2015. godine
Florian DAVID/AFP

Abdeslamovo ime tada još nije bilo poznato policiji i mladićima je dopušteno da nastave svoje putovanje, odnosno bijeg.

Legrand je kasnije urednicima predala prilog u trajanju od 90 sekundi koji je sadržavao intervju s "trojicom mladića sjevernoafričkog podrijetla" i na njega zaboravila.

Prisjetila ga se tek kada su se doznali detalji bijega Abdeslama i njegovih suradnika Mohameda Amrija te Hamze Attoua.

- Počeli smo sumnjati kada smo vidjeli snimke sigurnosnih kamera koje su nastale na jednoj benzinskoj postaji na kojoj su bili Abdeslam, Amri i Attou - rekla je novinarka.

Kasnije se pokazalo kako su sumnje Legrand i njezinih kolega bile opravdane.

Abdeslam je uhićen 18. ožujka 2016. godine u briselskoj četvrti Molenbeek.

image
Evakuacija ozlijeđenih iz koncertne dvorane Bataclan nakon terorističkog napada 13. studenog 2015.
Miguel MEDINA/AFP

Naknadno je do medija došla i snimka razgovora Abdeslama i još dvojice zatvorenika u zatvorskom kompleksu u belgijskom gradu Bruggeu. Abdeslam je Mehdiju Nemmoucheu, muškarcu koji je tijekom napada na Židovski muzej u Bruxellesu ubio četiri osobe, i Muhamedu Bakkaliju, navodnom članu skupine koja je bila zadužena za logistiku napada u Parizu, rekao da je u jednom trenutku tijekom bijega razgovarao s novinarkom. Dodao je da se razgovor dogodio kada je automobil u kojem se vozio treći put zaustavljen, i to na području oko Bruxellesa.

Bakkali, Amri i Attou priznali su da su 14. studenog u ranim jutarnjim satima na području južno od Pariza u svoj automobil primili Abdeslama nakon što ih je ovaj nazvao telefonom.

Suđenje grupi terorista na čijem je čelu navodno bio Abdeslam bit će najveći kazneni postupak u povijesti Francuske, a očekuje se da će trajati do devet mjeseci. Četrnaestorica će prisustvovati suđenju, a šestorici će se suditi u odsustvu. Smatra se da je pet od šest odsutnih mrtvo, a da se šesti nalazi u zatvoru u Turskoj.

image
Sudnica u kojoj će se suditi Salahu Abdeslamu i drugim osumnjičenima
Thomas SAMSON/AFP

Vjeruje se da je Abdeslam, državljanin Francuske rođen u Bruxellesu, jedini preživjeli član deseteročlane terorističke ćelije koja je izvela napad u Parizu. Ostale je članove ubila policija, a neki su si oduzeli živote.

Abdeslama se tereti da je bio vođa operacija u sklopu koje se određeni broj terorista iz Sirije pod krinkom migranata dočepao Europe, a vjeruje se da je trojicu bombaša samoubojica dopratio do stadiona Stade de France u Parizu gdje su se kasnije raznijeli.

Među bombašima samoubojicama koji su izveli napade u Parizu bio je i Abdeslamov brat.

Abdeslam je navodno i sam planirao izvesti napad bombom u Parizu u 18. arondismanu, no predomislio se te je14. studenog u 5:30 sati nazvao Amrija i Attoua koji su tada bili u Bruxellesu.

Legrand je rekla da se trudi objektivno sagledati ovo otkriće.

- Osjetila sam određenu slabost. Brinula sam se da će me optužiti da tijekom intervjua nisam bila pribrana. Osjećala sam se, na neki čudan način, krivo. Onda sam se prisjetila činjenica. U tom trenutku nisam imala dovoljno informacija da prepoznam Abdeslama, a nije ih imala ni policija - rekla je Legrand.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:44