NEPROPORCIONALNA MJERA

Belgijska vlada zbog omikron histerije naredila zatvaranje kulturnih ustanova, sud ukinuo odluku

Državno vijeće, najviša upravnosudska instanca u Belgiji, suspendiralo je vladinu odredbu o zatvaranju donesenu prošloga tjedna

Prosvjed protiv odluke o zatvaranju kina, koncertnih dvorana i drugih kulturnih ustanova u Bruxellesu

 NICOLAS MAETERLINCK/BELGA/AFP

Belgijska kazališta i druge kulturne ustanove u utorak su izvojevali pravnu pobjedu kojom je poništena vladina odluka o njihovu zatvaranju zbog porasta broja zaraženih omikron varijantom koronavirusa.

Državno vijeće, najviša upravnosudska instanca u Belgiji, suspendiralo je vladinu odredbu o zatvaranju donesenu prošloga tjedna, a stupila je na snagu u nedjelju, obrazlažući da je mjera "neproporcionalna".

U prvostupanjskoj presudi objavljenoj u utorak navodi se da bi, čak i da su takve restrikcije zbog omikron varijante potrebne, vlada morala javnozdravstvenim argumentima dokazati da je ta mjera potrebna

Nejasno je što sve spada pod kulturne ustanove, ali odluka ne obuhvaća kina, dvorane za kuglanje i noćne klubove.

Belgijski premijer Alexander De Croo i čelnici belgijskih regija odlučili su se u srijedu za zatvaranje kina i kazališta te zabranu sportskih događaja u zatvorenom, a barovi, restorani, teretane i dvorane ostali su otvoreni.

Broj zaraženih covidom-19 padao je kontinuirano od vrhunca u studenom, ali broj zaraženih zbog omikrona, na koji otpada pola slučajeva, sada brzo raste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. srpanj 2022 09:01