SLUČAJEVI BOLESTI

Belgijski državni tužitelj pokrenuo istragu o salmoneli u Ferrerovoj tvornici

Tvornica u Arlonu zatvorena je prošlog tjedna zbog sumnji da je povezana s više od 100 slučajeva salmonele širom Europe

Tvronica Ferrero u Arlonu

 Eric Lalmand/BELGA/AFP)/Belgium OUT

Belgijski tužitelji pokrenuli su istragu o pojavi salmonele u tvornici talijanske konditorske tvrtke Ferrero u Arlonu koja je prema nalogu vlasti zatvorena, izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Belga, pozivajući se na ured državnog tužitelja.

Tvornica u Arlonu zatvorena je prošlog tjedna zbog sumnji da je povezana s više od 100 slučajeva salmonele širom Europe.

Belgijska agencija za sigurnost hrane AFSCA suspendirala je u petak Ferrerovu dozvolu za tvornicu dok ne ispuni sve zahtjeve o sigurnosti hrane. Naložili su i povlačenje iz prodaje svih čokoladnih proizvoda za djecu koji se proizvode u toj tvornici.

Talijanska kompanija objavila je da je salmonela otkrivena još 15. prosinca prošle godine. Proizvodi su potom opozvani, kontaminirani je filter na spremnicima sa sirovinama zamijenjen i pojačane su provjere sigurnosti proizvoda, dodali su.

Europska agencija za sigurnost hrane EFSA izvijestila je prošle srijede da istražuje moguću vezu između 134 slučaja salmonele u najmanje devet europskih zemalja i konzumacije proizvoda od čokolade.

"Učestale slučajeve (salmonele) karakterizira neobično visoki udio hospitalizirane djece. Neka među njima imaju i teške kliničke simptome, poput krvavog proljeva", izvijestili su.

Većina potvrđenih slučajeva zabilježena je u Britaniji, ukupno 63, a vjerojatni ili potvrđeni slučajevi prijavljeni su i u Francuskoj, Irskoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Nizozemskoj, Švedskoj i Norveškoj.

U nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Francusku, Njemačku, Irsku, Luksemburg i Britaniju, pokrenut je postupak opoziva proizvoda, objavila je agencija EU-a.

U priopćenju EFSA-e nije spomenut ni Ferrero ni druge tvrtke, ali agencija je naknadno rekla da su slučajevi povezani s Kinder jajima, ne pojasnivši je li problem samo u tim proizvodima.

Državni inspektorat u Hrvatskoj izvijestio je krajem prošlog i početkom ovog tjedna o opozivu više Ferrerovih proizvoda iz linije Kinder zbog sumnje da bi mogli biti kontaminirani salmonelom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 19:08