TURISTIČKA ATRAKCIJA

Belgijski ‘grad duhova‘ nestaje od ‘65., traži se rješenje: ‘Priča je puno šira, borimo se‘

Postupno napuštanje Doela započelo je još 60-ih godina, nakon što je donesena odluka o proširenju luke u Antwerpenu

Grad je prepun zabarikadiranih nekretnina, a u njemu radi tek jedan kafić

 François Walschaerts/Afp/Profimedia

Belgijsko mjestašce Doel nekad je imalo oko 1300 stanovnika, koji su uživali u brojnim događanjima unutar svoje zajednice. No sve se promijenilo nakon 1965. godine, kad je odlučeno kako će se stanovništvo iseliti radi proširenja luke u Antwerpenu. Od tad se mjesto prazni, a gradić danas slovi kao najpoznatiji belgijski "grad duhova".

Većina je nekretnina napuštena i zabarikadirana, a dobar dio njih još je davno potpuno uklonjen, no stotinjak mještana do sada je aktivno uključeno u sve društveno-pravne procese odupiranja iseljenju iz Doela. Nakon desetljeća razvlačenja po sudovima, Vrhovni je sud konačno 2016. godine presudio protiv proširenja dokova, na temelju odluke Europskog suda. Njome se ukida dozvola za proširenje zbog utjecaja na močvarno zemljište i sveukupnu ekološku ravnotežu područja oko rijeke Scheldt.

Iako su na krilima te odluke mještani Doela odahnuli i ponadali se kako će se život u mjestu polagano početi vraćati u "normalu" s obzirom na važnost luke Antwerpen za belgijsko gospodarstvo, još uvijek se čeka postizanje dogovora koji će odgovarati svima. No, stanovnici poput Liese Stuer nadaju se revitalizaciji mjesta već sad.

"Priča o Doelu puno je šira od one koju u sebi nose stanovnici koji danas žive ovdje. U svakom trenutku uz nas je stotinjak članova Akcijskog odbora, koji su uključeni u našu borbu. Dakle, ne radi se samo o nekolicini nas koji smo ovdje, već o ljudima koji imaju poveznice s mjestom, o obiteljima koje su odselile i žele se vratiti", objasnila je Liese.

S njom u mjestu stanuje tek 21 stanovnik, a ona sama je doselila zajedno s dečkom, potaknuta ljepotom prirode i povezanošću malene zajednice.

"U gradovima se često osjeća usamljenost. Ovdje zbog povezanosti mještana nikad se ne osjećam usamljeno", dodala je Liese.

Političari se nadaju tješenju dobrom za sve

U čitavom mjestu "rade" još jedino crkva i manji kafić, a dojam "napuštenosti" privlači posjetitelje koji se dolaze fotografirati i istraživati napuštene ulice. Zbog njih mjestom redovito patroliraju policajci, nakon opetovanih vandalskih prijestupa na barikadiranim građevinama punima grafita.

Zbog jake želje zajednice za revitalizacijom i nastavkom života u Doelu, i dio političara nada se pomirljivom rješenju dobrom za sve.

"S jedne strane imamo luku u Antwerpenu, kojoj je potrebno širenje i nadogradnja, a s druge imamo selo u kojem živi nekolicina ljudi. Trenutačno želimo vidjeti kako omogućiti život ljudima, a istovremeno pokrenuti izgradnju novih dokova luke. To su pregovori koji su u tijeku", objasnio je flamanski ministar financija, stanovanja i nasljeđa Matthias Diependaele.

On je kazao i kako je svjestan nadimka koji se veže za Doel, no da ne želi da to bude tako i u budućnosti. "Znam da je najveći interes svijeta za Doel potekao iz nadimka "grad duhova", no nije nam namjera da to tako bude i u budućnosti. Ruševine koje danas vidite ovdje ne bismo trebali sačuvati za budućnost. Želim se pobrinuti za to da Doel ponudi nešto novo."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:50