UKRAJINA BIJESNA

Belgijski premijer na udaru svih: ‘Znaš li odakle stižu? To su krvavi dijamanti, zabrani njihov uvoz!‘

Druge EU države, oporba, ali i dijelovi vladajuće koalicije, svi su se okomili na prvo čovjeka Vlade

Dijamanti, ilustracija, belgijski premijer Alexander De Croo

 /Afp

U Bruxellesu dijamanti više nisu ničiji najbolji prijatelji. Nespremnost belgijske vlade da zabrani uvoz ruskih dijamanata, što bi naštetilo globalnom središtu dragog kamenja Antwerpenu, razbjesnila je Ukrajinu i njezine pristaše unutar EU, prenosi Politico.

Ukrajina se zalagala za zaustavljanje uvoza ruskih neobrađenih dijamanata jer trgovina obogaćuje Alrosu, rusko poduzeće u djelomičnom državnom vlasništvu. Iako to ne bi nanijelo istu štetu gospodarstvu kao primjerice zabrana uvoza svih fosilnih goriva, kontinuirani dotok dijamanata postao je simbol zapadnih zemalja koje svoje nacionalne interese stavljaju iznad interesa Ukrajine.

Planiranje nove runde sankcija protiv Putina pokrenulo je raspravu o moralnosti europske trgovine dijamantima iz Rusije. Prema riječima belgijskog premijera Alexandera De Crooa, Putinu treba onemogućiti prodaju dijamanata svim zapadnim tržištima.

- Ruski dijamanti su krvavi dijamanti. Zaustavit ćemo ruske prihode od dijamanata ako im pristup zapadnim tržištima bude onemogućen, na stvaranju te čvrste fronte Belgija radi sa svojim partnerima, rekao je De Croo.

Ekonomski rat Zapada protiv Rusije već je imao utjecaja na trgovinu dijamantima, djelomično i zbog američkih sankcija. Neobrađeni ruski dijamanti preusmjeravaju se na druga tržišta nakon čega se vraćaju na Zapad, brušeni i polirani. Uspiju li napraviti nepropusni sustav sa svojim partnerima, mogli bi ozbiljno naštetiti Moskvi.

- Europa i Sjeverna Amerika zajedno predstavljaju 70 posto svjetskog tržišta prirodnih dijamanata. Na temelju tržišne moći možemo osigurati potrebnu transparentnost u globalnom sektoru dijamanata i zabraniti krvave dijamante na globalnom tržištu, rekao je dužnosnik.

Belgijska ofenziva dolazi taman kad je njezino stajalište o sankcioniranju ruskih dijamanata pod ponovnim napadom, ne samo od strane drugih zemalja EU-a i oporbe, već i unutar De Croove vlade. Europska unija priprema novi krug sankcija protiv Rusije uoči prve godišnjice Putinove invazije na Ukrajinu koja je bila 24. veljače prošle godine.

De Croo predvodi koaliciju sedam ideološki različitih stranaka, a mišljenja oko uvoza dijamanata su podijeljena. Čak i kad bi se svih sedam stranaka složilo da se uvoz zabrani, postoji još jedna ključna prepreka. U kompliciranom belgijskom političkom sustavu, regionalne vlade također bi imale riječ.

Vlada sjeverne regije Flandrije protivi se zabrani uvoza. Tu vladu vode flamanski nacionalisti, čiji je predstavnik stranke Bart De Wever koji je ujedno i gradonačelnik Antwerpena. - Ništa neće promijeniti njihovo mišljenje o tome, rekao je jedan od belgijskih dužnosnika o stavu nacionalista.

Belgija se nada da će izgradnjom međunarodne koalicije koja će ući u trag ruskim "krvavim dijamantima" i konačno se prestati smatrati preprekom u akciji. - Sankcije nisu rješenje. Međunarodni okvir potpune transparentnosti, s istim standardima usklađenosti kao Antwerpen, mogao bi biti rješenje, rekao je Tom Neys iz Antwerpenskog svjetskog dijamantnog centra.

Istraživač u neprofitnoj organizaciji za ljudska prava Hans Merket smatra da bi transatlantski plan imao golem utjecaj, čak i veći od sadašnjih sankcija SAD-a, koje se zaobilaze.

Hoće li Belgija uspjeti sklopiti transatlantsku koaliciju? Jesu li potrošači voljni platiti dijamante skuplje ili postoji rizik od preusmjeravanja robe na druga tržišta? Jedan od belgijskih službenika sumnja u izglede Belgije za uspjeh, ali dat će De Croou priliku...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:45