SLUČAJ RIJEŠIO PEDOMETAR

‘Belgijski Rambo‘, za kojim je cijela država tragala pet tjedana, ubio se već prvog dana potjere

Conings je kao specijalac i snajperist služio u Iraku, Afganistanu i na Kosovu, a tijekom potjere za cijelu je Belgiju bila izdana opasnost od terorizma najvišeg stupnja
Portret Jurgena Coningsa/Naoružani vojnici u Nacionalnom parku Hoge Kempen
 Handout/BELGIAN FEDERAL POLICE/AFP/DIRK WAEM/BELGA MAG/Belga via AFP

Sredinom svibnja Belgiju je zahvatila prava histerija nakon nestanka Jurgena Coningsa (46), profesionalnog vojnika koji se, nakon što je završio svoju smjenu u vojarni, 18. svibnja dao u bijeg s arsenalom naoružanja, a nakon što je ostavio oproštajno pismo partnerici i policiji te zaprijetio ubojstvom vodećem belgijskom virologu, zagovorniku tvrdog lockdowna, zbog oštrih mjera koje je ovaj sustavno predlagao. Odmah je pokrenuta opsežna potraga, jedna od najvećih u belgijskoj povijesti, u kojoj je tijekom više od mjesec dana bilo angažirano više stotina policajaca i vojnika iz Belgije, Nizozemske i Njemačke, a koja je koštala čak 650.000 eura.

image
Naoružani vojnici u Nacionalnom parku Hoge Kempen
DIRK WAEM/BELGA MAG/Belga via AFP

No, kako javlja britanski Telegraph, čini se da je Conings, čije je tijelo u raspadajućem stanju 20. lipnja slučajno pronašao lovac u nacionalnom parki Hoge Kempen, počinio samoubojstvo na sam dan nestanka, a dokaz za to je aplikacija pedometra na njegovu pametnom telefonu koja pokazuje da je 18. svibnja napravio 800 koraka, a nakon toga dana - nijedan. Iz toga proizlazi da je potjera za "belgijskim Rambom", kako su ga tamošnji mediji prozvali, bila pucanj u prazno.

image
Portret Jurgena Coningsa
Handout/BELGIAN FEDERAL POLICE/AFP

Conings je kao vojni specijalac i snajperist služio u Iraku, Afganistanu i na Kosovu, a zbog njegove utreniranosti i činjenice da je sa sobom, između ostalog, imao i četiri raketna bacača, za cijelu je Belgiju bila izdana opasnost od terorizma najvišeg stupnja. Pojačane su sigurnosne mjere u vojarnama i pred džamijama, neke su osobe koje je spominjao u svojim oproštajnim pismima dobile dodatnu policijsku zaštitu. Pretražena je površina od oko 12.000 hektara, i to u nekoliko navrata, a u potrazi su bili angažirani i helikopteri. Sve bez uspjeha.

image
Sigurnosne snage poduzimaju mjere u operaciji pronalaska Jurgena Coningsa
Dursun Aydemir/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

- Gotovo smo sigurni da si je oduzeo život nedugo nakon nestanka, izjavio je tužitelj koji istražuje slučaj, Frederic Van Leeuw. Dodao je da postoji mogućnost da je smrt nastupila i dan-dva kasnije, ali da to nisu sa sigurnošću još utvrdili.

Njegov leš je pronađen tek 150 metara od područja koje je u jednom trenutku češljala jedinica sastavljena od 220 vojnika.

image
Dilserbos, šumsko područje Nacionalnog parka Hoge Kempen
NICOLAS MAETERLINCK/BELGA MAG/Belga via AFP

Conings je u jednom od oproštajnih pisama naveo da više ne želi živjeti u društvu kojim upravljaju 'političari i virolozi' te je najavio da se priključuje 'pokretu otpora', zbog čega je kasnije dobio podršku dijela belgijske javnosti, a tamošnji su ga mediji čak proglasili 'herojem' protivnika cijepljenja. Sa svog bankovnog računa je povukao životnu ušteđevinu i sastavio popis potencijalnih meta ubojstva, na kojemu je bio i najpoznatiji belgijski virolog Marc Van Ranst koji je zbog toga mjesec dana proveo u 'sigurnoj kući'.

Tijekom velike potrage policiji su se čak javljali ljudi s dojavama da su vidjeli Coningsa, a s obzirom da se u to vrijeme u Bruxellesu održavao i summit lidera EU s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, stizala su priopćenja s izrazima zabrinutosti za njihovu sigurnost iako je Conings, kako se sada ispostavilo, u tom trenutku gotovo sigurno već bio mrtav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:08