StoryEditor
OPATIJA GRIMBERGEN

Belgijski redovnici nakon 220 godina 'uskrsnuli' pivo iz 12. stoljeća prema receptu skrivenom u tajnoj rupi samostanske knjižnice

Nakon 220 godina belgijski redovnici u opatiji Grimbergen ponovno su pokrenuli proizvodnju vrste piva čiji su recept pronašli sakriven u samostanu. Vijest je pred 120 novinara i gradonačelnikom Grimbergena, grada smještenog 10 kilometara sjeverno od Bruxellesa, objavio predstavnik opatije, otac Karel Stautemas, kako javlja Guardian. Prva natočena čaša tog piva kulminacija je četiri godine istraživanja metoda koje su koristili norbetinski redovnici ("bijeli kanonici") u samostanu prije nego što je spaljen u Francuskoj revoluciji krajem 18. stoljeća. Samostan je kasnije ponovno zaživio, ali pivarstvo i unikatni recepti više ne, jer se smatralo da su upute zauvijek nestale u plamenu.

Preporod samostanske mikro-pivovare, koja se nalazi na istom mjestu kao i originalna, potaknulo je otkriće knjiga iz 12. stoljeća s drevnim redovničkim metodama varenja piva. Posebno su bili inovativni zbog korištenja hmelja umjesto fermentiranog bilja, čime su se isticali pred konkurentima.

Redovnici su knjige sa svojim najvrednijim tajnama spremili u 18. stoljeću u rupu koju su probušili u zidu knjižnice, prije nego što je opatija zapaljena.

Otac Stautemas pojasnio je kako su imali "stare knjige, ali nitko ih nije znao pročitati". Bile su napisane na starom latinskom i staronizozemskom. No, redovnici su doveli dobrovoljce koji su proveli sate listajući stare knjige i otkrili popis sastojaka za piva koja su se varila u minulim stoljećima, uključujući vrste hmelja, vrste bačava i boca, pa čak i popis vrsta piva koja su se nekoć proizvodila.

Novo pivo koje su po starom receptu proizveli ima znatnu količinu alkohola - 10,8%. No, redovnici se nisu držali starog recepta "kao pijan plota". "Ne mislim da bi se ljudima danas sviđao okus piva kakvo je bilo tada", kazao je otac Stautemas. Marc-Antoine Sochon, novopostavljeni majstor pivar opatije, kazao je da je u tim vremenima uobičajeno pivo bilo pomalo bezukusno. "Bilo je poput tekućeg kruha", opisao je. U obnovljenoj pivovari redovnici su imitirali mnogo elemenata starog recepta - nekorištenje umjetnih aditiva, drvene bačve i lokalnu zemlju za poseban 'terroir'.

Grimbergen je osnovan 1128., ali je spaljen tri puta, zbog čega je dobio simbol feniksa i moto 'ardet nec consumitur' – 'zapaljen, ali ne uništen'. U samostanu sada živi 12 redovnika i pivo proizvode u partnerstvu s Carlsbergom, koji proizvodi njihove vrste piva za prodaju diljem svijea, te Alken-Maesom, koji ih prodaje na belgijskom tržištu. Samostanska mikropivovara proizvodit će godišnje 3 milijuna boca od 330 ml, većinom za francusko i belgijsko tržište, piše Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. kolovoz 2020 11:26