ZAKAZANO NOVO ROČIŠTE

Belgijski sud odgodio odluku o izručenju Puigdemonta Španjolskoj za prosinac

Carles Puigdemont
 REUTERS

Belgijski sudac odgodio je u utorak odluku o izručenju bivšeg katalonskog predsjednika vlade Carlesa Puigdemonta iz Belgije u Španjolsku za 16. prosinca, kad će biti održano novo ročište.

Puigdemont, optužen u Španjolskoj za organiziranje zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017., došao je u utorak ujutro na sud u Bruxellesu u pratnji svojih odvjetnika.

Belgijsko državno odvjetništvo prihvatilo je izručenje 50-godišnjeg Puigdemonta španjolskom pravosuđu, no sudac je odgodio odluku. Puigdemontovi odvjetnici zatražili su odgodu odluke tvrdeći kako je bilo premalo vremena za proučiti dokumente.

- Sudac je prihvatio naš zahtjev za odgodom odluke. Bit ćemo ovdje 16. prosinca. Vratit ćemo se u ruke nezavisnog i profesionalnog pravosuđa - izjavio je Puigdemont novinarima ispred zgrade suda.

Njegov odvjetnik Gonzalo Boye rekao je kako će odbiti izučenje ustvrdivši da mu se u Španjolskoj ne bi pošteno sudilo te se pozvao i na Puigdemontov potencijalni imunitet kao zastupnika Europskog parlamenta.

Španjolska vlada u utorak je poručila kako očekuje njegovo izručenje te da će, ne bude li izručen, shvatiti to kao nepoštivanje potpune demokracije. Također je naznačila kako bi neizručivanje moglo narušiti odnose Španjolske i Belgije.

Puigdemontov odvjetnik odgovorio je da takva izjava ide na ruku obrani bivšeg katalonskog predsjednika vlade te da se provodi politički proces protiv Puigdemonta.

Puigdemont je prije dvije godine poslije referenduma proglasio republiku Kataloniju da bi nakon neuspjeha cijelog procesa otišao u Belgiju. Iz mjesta Waterloo, udaljenog 20 km od Bruxellesa, vodi međunarodnu kampanju za nezavisnost Katalonije. U svibnju je na listi stranaka za nezavisnost izabran za zastupnika u Europskom parlamentu.

Prije dva tjedna sudac Vrhovnog suda u Madridu Pablo Llarena raspisao je novi europski uhidbeni nalog poslavši ga u Belgiju. To je učinio odmah nakon što je Vrhovni sud izrekao zatvorske kazne od 9 do 13 godina za Puigdemontove bivše suradnike u vladi osuđene za organiziranje referenduma o nezavisnosti, koji je bio zabranio Ustavni sud. Među osuđenima je bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras.

Španjolski Vrhovni sud s te dvije točke optužnice traži izručenje Puigdemonta. Nakon osuđujuće presude njegovim suradnicima uvjeren je da će ga ovaj put izručiti.

Belgijsko pravosuđe ranije ga je bilo odbilo izručiti zbog tehničke pogreške u zahtjevu, a Llarena je zatim povukao nalog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. prosinac 2023 19:00