AFERA TROVANJA

Bellingcat identificirao trećeg osumnjičenog u aferi Skripalj

 REUTERS

Skupina istraživačkih novinara internetske stranice Bellingcat je navela u četvrtak da je identificirala trećeg osumnjičenika, časnika ruske vojne obavještajne službe (GRU) u aferi trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja.

"Nakon zajedničke četveromjesečne istrage s našim partnerima The Insider (Rusija) i Respekt (Češka), Bellingcat sada može otkriti pravi identitet tog časnika GRU-a, koji je djelovao na međunarodnoj razini pod imenom Sergej Vjačeslavovič Fedotov", piše Bellingcat.

"Radi se o Denisu Vjačeslavoviču Sergejevu, visoko ranigiranom časniku GRU koji je završio rusku Vojnu akademiju", dodaje ta istraživačka skupina koja je već otkrila imena dvojice osumnjičenih za trovanje bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri Julije 4. ožujka 2018. u Salisburyju, na jugu Engleske.

Bellingcat drži da je treći osumnjičeni stigao u London 2. ožujka 2018. letom iz Moskve, nekoliko sati prije druge dvojice osumnjičenih. Bellingcat za sada ne može odrediti koja je bila njegova uloga ni je li on osobno išao u Salisbury.

Velika Britanija optužuje Rusiju da stoji iza trovanja nervnim otrovom novičokom. London je doveo u pitanje GRU i pokrenuo europski uhidbeni nalog za dvojicu Rusa, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, što su im mogući pseudonim, osumnjičene za napad.

Tijekom tog napada je prvi puta u Europi nakon Drugog svjetskog rata korišteno rusko kemijsko oružje. Taj napad je izazvao diplomatsku krizu između Velike Britanije i saveznika s jedne strane i Rusije koja niječe bilo kakvu upletenost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:51