PAPA EMERITUS PREKINUO NAGAĐANJA

Benedikt XVI.: Ne postoje nikakve fátimske tajne

Ured za novinstvo Svete Stolice poručio je da su ‘otkrića’ profesora Döllingera ‘izmišljotina’ te ‘apsolutne neistine’
 REUTERS

Benedikt XVI., papa emeritus, odlučno je demantirao da postoje još neobjavljeni dijelovi fátimskih tajni. Ured za novinstvo Svete Stolice objavio je suhi jasan demanti: “U nekim nedavnim člancima objavljene su izjave pripisane profesoru Ingu Döllingeru, po kojima bi mu kardinal Ratzinger nakon objavljivanja Treće fátimske tajne (što se dogodilo u lipnju 2000.) povjerio da to što je objavljeno nije cjelovito. U tom povodu umirovljeni papa Benedikt XVI. obznanjuje da ikada nije govorio s profesorom Döllingerom o Fátimi”.

Sve je objavljeno

Benedikt XVI. preko Ureda za novinstvo poručuje da su “otkrića” pripisana profesoru Döllingeru “puke izmišljotine, apsolutno neistinite” te precizira: “Treća fátimska tajna je objavljena u cjelini”.

Od triju Gospinih poruka, koje su prenijeli pastirići, jedna se odnosila na njih same: Gospe je rekla da će dvoje uskoro umrijeti, što se i dogodilo. Drugu poruku neki povezuju s papom sv. Ivanom Pavlom II. Wojtyłom i s atentatom koji je jedva preživio na godišnjicu fátimskog ukazanja. Naime, tada, u svibnju 1917., dva mjeseca po februarskoj revoluciji i pola godine prije oktobarske, oni su naveli da je Gospe rekla da će se Rusija preobratiti, nakon što posije grijeh i razaranja po svemu svijetu, ali da će papa mnogo patiti. Poznato je da mnogi povezuju krah istočnoga (sovjetskoga) vojnopolitičkog bloka s akcijom pape Wojtyłe, poglavito u rodnoj Poljskoj. Nema nikakve sumnje da se sv. Ivan Pavao II. - do atentata izrazito vitalan i športski orijentiran (skijaš, planinar, plivač) - od tada napatio bolesti i operacija, od kojih su neke (priraslice i rak na debelu crijevu, na mjestima ranjavanja) bez ikakve sumnje posljedica atentata na godišnjicu prvoga fátimskog ukazanja. Moguće je da je tom ranjavanju dugovao i svoj parkinsonizam.

Prorekla brzu smrt

Edoardo Luciani je 1993. u intervjuu tadašnjemu tjedniku Sabatu rekao da je Lucia Dos Santos prorekla brzu smrt i njegovu bratu, papi Ivanu Pavlu I. Stoga se mislilo da se možda na toga Wojtyłina prethodnika odnosi najava o papinoj patnji.Treća poruka je dugo bila tajna za sve, osim za pape i najbliže suradnike. Biskup Alves je 1943. zahtijevao od nje da objavi i treću tajnu, ali se č. s. Maria Lucia nije usudila. S jedne strane je, po zavjetima, dugovala poslušnost biskupu, s druge “nije još bila uvjerena da ju je Bog jasno ovlastio da to učini”. U listopadu iste godine oboljela je od upale porebrice, do antibiotika često kobne bolesti, koja je ubila i njezine rođake suvidioce.

Poslušala biskupa

Bila je uvjerena da je na samrti, pa je poslušala biskupa kada joj je naredio da tu tajnu zapiše. Ona ju je pohranila u zapečaćenu omotnicu, odredivši da ne smije biti otvorena prije njezine smrti, ili prije 1960, ako do tada poživi, jer joj se činilo da će tada “njezin sadržaj biti jasniji”. Stoga je omotnica s tekstom treće poruke, kako ju je zapisala bivša pastirica Lucia, ostala zatvorena.Pročitavši je godinu dana poslije smrti Pija XII. i posavjetovavši se s kardinalima koji su tada predvodili glavne crkvene dikasterije - papa sv. Ivan XXIII. je odlučio da poruku ne objavi. Od tog trenutka “treća fátimska tajna” bila je jedna od legendi izvan Crkve, a djelomice i u njoj. Dobri novinari su izašli s morem pretpostavki, a jedna od najpitomijih je glasila da je Gospe prorekla ne samo propast svijeta, nego i njegov skori nadnevak. Tek 1997. su na kapaljku filtrirane naznake o tome što bi mogla biti ta tako pomno čuvana tajna. Najodređeniji je bio kardinal Joseph Ratzinger (budući Benedikt XVI.): on je dvaput izjavio da smaka svijeta neće biti, demantirajući tako neizravno one koji su uvjereni da je baš to Gospe poručila svijetu preko portugalskih pastirića.Napokon je “tajna” - o “anđelu s plamenim mačem u ljevici”, pogibiji pape, biskupâ i drugih mučenika - obznanjena u lipnju 2000., točno kako ju je vidjelica zapisala, uz stanovite jezične nesigurnosti.

Po Ratzingerovu tumačenju, nije bila posrijedi slika budućnosti, jer budućnost nije zadana jednom zavazda, nego je Bog čovjeku ostavio slobodu odabira, djelovanja i, s time, oblikovanja i preoblikovanja budućnosti. Nadalje, i po onome što je Lucia Dos Santos opetovala 1999. Ratzingerovu suradniku Tarcisiju Bertoneu, sve to se odnosi na već završenu bitku Crkve s ateističkim komunizmom i na patnje koje je Crkva pritom propatila. Stoga je Ratzinger ironično naglasio da će ostati razočarani oni koji su se nadali obznani o smaku svijeta.

Mnogi smatraju da je treća poruka još tajna

U Fátimi u Portugalu su seoska djeca, pastiri Lucia Dos Santos (10), te njeni rođaci, brat i sestra Francisco (9) i Jacinta (7) Marto, ustvrdila da im se 13. svibnja 1917. ukazala Gospe od Ružarija, te da ih je pozvala da je vide svakog 13. dana u sljedećim mjesecima. Stoga se u Fátimi 13. listopada 1917. okupila masa od oko 70.000 ljudi koji su vidjeli “čudesan Sunčev fenomen” neposredno pošto su djeca rekla da su opet ugledala Bogorodicu. Djeca su rekla da im je Bogorodica povjerila tri tajne.

Sve se to zbivalo u teškim ratnim godinama, kada je papa Benedikt XV. intenzivno propovijedao protiv rata i kada su u Rusiji izbile dvije revolucije.

Crkva nije odmah priznala da je posrijedi čudo. Kao i obično, bila je oprezna i suzdržana. Spontana hodočašća počela su odmah, a 1927. je - na desetljetnicu prvog ukazanja - održano i prvo nacionalno hodočašće. Najviše hodočasnika - više od milijuna - okupilo se u Fátimi za 50-godišnjicu, 13. svibnja 1967., kada je ondje euharistijskoj koncelebraciji predsjedao tadašnji papa bl. Pavao VI. Lucia Dos Santos doživjela je duboku starost: umrla je 13. veljače 2005. u karmelu u Coimbri, s navršenih 97 godina, kao redovnica karmelićanka: Maria Lucia od Isusa i Bezgrešnog Srca.

Prve dvije tajne Lucia je objavila 1941. u dokumentu koji je vlastoručno napisala, jer je to od nje zahtijevao mons. José Alves Correia da Silva, biskup u Leiriji. Kad je riječ o trećoj tajni poznati mariolog René Laurentin optužio je sv. Ivana XXIII. da se usudio ići protiv Gospine izričite volje te da je treću poruku sakrio zato što je u njoj predviđena teška kriza u koju će Crkvu odvesti Drugi vatikanski sabor, sazvan baš odlukom Ivana XXIII. Laurentin je optužio i bl. Pavla VI., citirajući ipak neke njegove izjave kao dokaz svojoj tvrdnji. Javili su se, međutim, i drugi, pa i svojedobni osobni tajnik sv. Ivana XXIII., sadašnji kardinal Loris Capovilla, koji je biranim riječima rekao da Laurentin naprosto laže, jer da treća tajna nema nikakve veze ni sa Crkvom, ni s Koncilom. Mnogi to još ipak ne vjeruju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 04:48