TENZIJE U VATIKANU

Benediktov suradnik otkrio brojne tajne: ‘Franjo, što to govoriš o homoseksualnosti i pobačaju?!‘

Konzervativni Benedikt je Franjinu odluku da ograniči korištenje tradicionalne latinske mise smatrao pogreškom

Papa Franjo

 Filippo Monteforte/Afp

Premda je papa Franjo često znao reći kako je imati u Vatikanu bivšega papu Benedikta kao da živite s djedom u istoj kući, knjiga Benediktova najbližeg suradnika pokazuje da su, kako on tvrdi, među dvojicom visokih crkvenih poglavara postojale napetosti dok su živjeli u ovome gradu-državi.

Benedikt je pokopan u četvrtak, a samo nekoliko sati nakon ispraćaja na Trgu svetoga Petra talijanska izdavačka kuća Mondadori novinarima je počela slati primjerke knjige na 330 stranica nadbiskupa Georga Gansweina pod nazivom "Samo istina - moj život uz Benedikta XVI."

Ganswein (66) je bio Benediktov osobni tajnik od 2003., u vrijeme dok je on još bio kardinal Joseph Ratzinger, a u njegovoj je službi ostao gotovo 20 godina, sve do Benediktove smrti u subotu.

U knjizi, koja bi se na policama knjižara trebala pojaviti 12. siječnja, Ganswein daje insajderski uvid u Benediktov izbor 2005. i u njegovu odluku da 2013. postane prvi papa u 600 godina Katoličke Crkve koji je odstupio s dužnosti. U knjizi govori i o godinama provedenim s Benediktom nakon papinstva, o njegovoj bolesti i zadnjim trenucima.

I premda je Benedikt uglavnom izbjegavao javne nastupe nakon što se povukao, i dalje je predvodio konzervativne svećenike u crkvenim redovima, a njima baš i nisu odgovarale reforme što ih je uveo Franjo.

On je, među ostalima opozvao odluku Benedikta XVI. o služenju mise na latinskom. Benedikt je Franjinu odluku da ograniči korištenje tradicionalne latinske mise smatrao pogreškom.

image

Georg Ganswein

Tiziana Fabi/Afp

Ganswein piše da je Benedikt bio "iznenađen" što Franjo nikada nije odgovorio na javno pismo četvorice konzervativnih kardinala 2016., među kojima je bio i američki kardinali Raymond Leo Burkeo, koji je Franju optužio da sije zbrku kada su posrijedi pitanja o moralu.

U knjizi stoji i da se Benedikt nije slagao s nekim Franjinim stajalištima.

Nakon što je Franjo dao dugi intervju isusovačkom časopisu šest mjeseci nakon izbora 2005., poslao ga je Benediktu, očekujući njegove komentare.

Ganswein kaže da je Benedikt, u odgovoru Franji, kritizirao način na koji je njegov nasljednik odgovorio na pitanja novinara o pobačaju i homoseksualnosti.

Prvih sedam godina nakon Franjina izbora na mjesto poglavara Katoličke Crkve, Ganswein je zadržao dva namještenja - ono prefekta Papinskog doma, a i dalje je bio privatni tajnik bivšega pape.

U knjizi Ganswein kaže kako nikada nije uspio postići "ozračje povjerenja" s novim papom i kako mu je Franjo vjerojatno dopustio da tako dugo ostane na mjestu prefekta samo iz poštovanja prema Benediktu.

U siječnju 2020., Ganswein se našao u središtu zbrke povezane s knjigom o svećeničkom celibatu koju je, zapravo, napisao konzervativni kardinal Robert Sarah.

Službeni vatikanski izvori potvrdili su da Franjo nije zadovoljan načinom na koji se obradila tema te je otpustio Gansweina s mjesta prefekta, kazavši mu da "sutra ne dolazi na posao" već da se odsad nastavi brinuti o bolesnome Benediktu puno radno vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:27