NAJAVILI BLOKADU ULICA

Benzinske na Krimu ostaju bez goriva, isto se događa diljem Rusije: ‘Stvar je kritična, živci nam popuštaju‘

Reuters je naveo da su transportni problemi, popravci na rafinerijama i slaba rublja krivi za slabosti za ruskom tržištu goriva

Radio Slobodna Europa ustvrdio je krajem kolovoza da Krim od srpnja ima problema s gorivom te da su ti problemi nastali nakon što je Ukrajina napala Kerčki most - vezu između Rusije i Krima

 STRINGER/AFP

Poluotok Krim na jugu Ukrajine, koji je Rusija aneksirala 2014. godine, muči se s nestašicom goriva, piše Newsweek.

Anton Geraščenko, savjetnik Ministarstva unutarnjih poslova Ukrajine, rekao je u ponedjeljak da stanovnici Krima gorivo plaćaju po znatno većim cijenama nego inače te da je tomu tako jer na poluotoku vlada nestašica goriva.

- Što se događa s benzinskim crpkama na Krimu - može se čuti na snimci koju je Geraščenko objavio na društvenoj mreži X.

- Mnoge se ruske oblasti također bore s nestašicama goriva - dodao je Geraščenko na X-u.

Radio Slobodna Europa ustvrdio je krajem kolovoza da Krim od srpnja ima problema s gorivom te da su ti problemi nastali nakon što je Ukrajina napala Kerčki most - vezu između Rusije i Krima. Radio Slobodna Europa tada je napisao da neke crpke uopće nemaju gorivo.

Ruske dnevne novine Izvestija 22. su kolovoza rekle da "sve više i više regija u Rusiji" ima problema s nestašicom goriva na benzinskim crpkama.

- Vlakovi koji gorivo na Krim dovoze iz središnje Rusije kasne, treba ima nekoliko tjedana više da dođu nego inače - rekao je neimenovani izvor iz poslovnog svijeta za Izvestiju.

Novinska agencija Reuters napisala je krajem kolovoza da se kontinentalne oblasti na jugu Rusije muče s nedostatkom goriva jer je poljoprivredni sektor uoči nadolazeće sjetvene sezone krenuo u nabavu zaliha goriva. Reuters je naveo da su transportni problemi, popravci na rafinerijama i slaba rublja krivi za slabosti za ruskom tržištu goriva. Pozivajući se na lokalne ruske trgovce gorivom, agencija je navela da su Krasnodarski kraj i Samarska oblast prijavile vrlo malu ili nikakvu prodaju dizela.

- Situacija je jako kritična. Strpljenja nema, živci popuštaju. Ljudi su spremni izaći na ulice i blokirati ih - rekao je Sergej Kolešnikov, predsjednik Udruženja farmi i poljoprivrednih kooperativa u Stavropoljskom kraju.

Ukrajinski su vojni obavještajci u ponedjeljak ustvrdili da su zauzeli tzv. Bojkove tornjeve, naftne i plinske bušotine u Crnom moru kod Krima. Obavještajci su dodali da ih je Rusija zauzela 2015. godine te da ih je koristila u vojne svrhe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 07:02