SKUP ZABRANJEN

Beograd: Htjela prebojati mural Ratka Mladića pa ga gađala jajima, odvela je policija u civilu

Aktivisti su htjeli prebojati mural, no policija je zabranila skup na koji su pozvane i udruge iz Hrvatske i BiH iz sigurnosnih razloga.

Ilustracija, mural Ratka Mladića u Beogradu

 Andrej Isaković/AFP

Policija u civilu privela je u utorak u Beogradu aktivistkinju za ljudska prava Aidu Ćorović nakon što je bacila nekoliko jaja na mural Ratka Mladića u Beogradu, potvrdili su medijima aktivisti NVO koje su ranije najavile da će danas prebojati mural, ali je policija zabranila skup iz "sigurnosnih razloga".

Nekoliko desetaka uniformiranih i policajaca u civilu raspoređeno je tijekom dana na području križanja Njegoševe i Ulice Alekse Nenadovića u Beogradu, gdje je za danas u 16 sati nekoliko nevladinih organizacija ranije najavilo da će prebojati mural posvećen čelniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću, osuđenom za ratne zločine.

Prebojavanje murala najavile su Inicijativa mladih za ljudska prava i nekadašnja čelnica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić, a bilo je najavljeno i sudjelovanje nekoliko nevladinih organizacija iz BiH i Hrvatske.

Policija je zabranila skup kako bi se, kako je rečeno, "izbjegli sukobi", a danas je priopćila da "štiti javni red i mir", optuživši pojedine medije "s političkim interesima i ciljevima njihovih vlasnika" da "još jednom lažu i napadaju MUP".

Vulin: Licemjerno, podlo, zle namjere

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je danas da "policija ne štiti mural, već štiti javni red i mir" i "kontrolira provođenje zabrane okupljanja", te da zbog toga "legitimira sve osobe, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića".

Procjene Policijske uprave za grad Beograd i naredba ministra unutarnjih poslova Aleksandra Vulina su se "pokazale ispravnima i zabranom svih skupova očuvan je javni red i mir", istaknuo je MUP u priopćenju.

Ministar Aleksandar Vulin poručio je ranije, u obrazloženju zabrane skupa, da dozvolu za okupljanje neće dobiti ni oni koji namjeravaju prebojati mural, ni oni koji ga hoće sačuvati, ocijenivši da je pozivanje nevladinih organizacija iz BiH, Hrvatske, Ženama u crnom i drugima da dođu u Beograd "da bi se krečile fasade, licemjerno, podlo i vođeno zlom namjerom".

Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR), kao inicijator uklanjanja murala, u otvorenom pismu je poručila da odustaje od akcije jer "to više nije običan mural, već spomenik Mladiću, koji je podigao nepoznati autor, ali je stavljen pod zaštitu države Srbije rješenjem MUP-a, ministra Aleksandra Vulina i šutnjom predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić".

To je, kako navodi YIHR, "logičan korak nakon dugogodišnjeg slavljenja zločinaca kao heroja" od cijelog političkog i državnog aparata i "nedostatka hrabrosti i savijesti da se preuzme odgovornost za zločine počinjene u ime srpskog naroda".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. studeni 2021 17:54