VELIKA VOJNA PARADA

BEOGRAD POD OPSADOM Već je stiglo 150 KGB-ovaca, Putin će sletjeti u zlatnom avionu

Putin će se u četvrtak u Beogradu odvojeno sastati s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem te nazočiti vojnoj paradi u povodu 70. obljetnice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije u kojem je sudjelovala i Crvena armija
 CROPIX/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak, 16. listopada, stiže u službeni posjet Srbiji, a u Beogradu će se zadržati svega šest sati, gdje će prisustvovati vojnoj paradi i položiti vijence na Groblje osloboditelja Beograda.

Inače, Putinu je ovo treći posjet Srbiji, a kako saznaje Telegraf.rs , mjere osiguranja u glavnom gradu Beogradu bit će dosad nezapamćene.

U Srbiju su jučer iz Rusije stigli prvi pripadnici Putinovog osiguranja, oko 150 specijalaca KGB-a, koji će brinuti o osobnoj sigurnosti ruskog predjednika.

Međutim, to nije sve. Isto toliko članova imat će i delegacija koja s Putinom stiže u Beograd.

Sa šefom Kremlja u Beograd doputovat će i 20 članova njegovog osobnog osiguranja, a kako saznaje Telegraf.rs, čuvat će ga i preko 80 najboljih srpskih snajperista.

Putina će u zračnoj luci Nikola Tesla dočekati predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, odakle će otići na groblje osloboditelja Beograda, a zatim u Palaču Srbije, gdje će održati odvojene sastanke s premijerom i predsjednikom Srbije. Nakon sastanka slijedi ručak, a zatim zajednička konferencija za novinare. Vojna parada počinje u 15.30 sati, gdje će dva predsjednika održati govor.

Zanimljivo, Putin u Srbiju stiže državnim zrakoplovom vrijednim čak 150 milijuna eura, čija je unutrašnjost ukrašena zlatom i draguljima.

Riječ je o predsjedničkom zrakoplovu "Iljušin IL-96-300PU (M1), modernoj i unaprijeđenoj verziji zrakoplova korištenog u devedesetima.

Unutrašnjost ima tri bara, sobu za odmor, radnu sobu od 10 četvornih metara, kupaonicu s tuš-kabinom i zlatnim slavinama. Dijelovi su napravljeni od zlata i dragogo kamenja, dok su zidovi zrakoplova prekriveni najfinijom svilom.

Oznaka PU (zapovjedni centar) znači da predsjednik Rusije iz zrakoplova može obavljati sve državničke poslove kao da se nalazi u Kremlju.

Također, iz njega može izdavati naredbe oružanim i strateškim snagama Rusije.

Odvojenim zrakoplovom u Srbiju će doletjeti Putinov specijalni automobil Mercedes S600 Pullman Guard.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 02:05