PROVOKATORI SPREMNI?

Beograd se sprema za vruću subotu, organizatori: ‘Znamo koji je Vučićev podli plan!‘

Prošlog tjedna već je bio sličan pokušaj izazivanja nereda kada su prosvjednici došli pred zgradu RTS-a

Prosvjed u Beogradu prošlog tjedna

 Robert Fajt/Cropix

Na idućem prosvjedu „Srbija protiv nasilja“, a koji bi se trebao održati u subotu, Vučićev režim planira ubaciti provokatore koji će pokušati izazvati fizičke incidente s predstavnicima oporbe, piše Nova.rs pozivajući se na izvore bliske organizatorima prosvjeda.

Navode da tim potezom vlast planira nastavak diskreditacije masovnih prosvjeda koji su se u mnogočemu okrenuli protiv Vučića i njegovih poslušnika. Naime, prošlog tjedna već je bio sličan pokušaj izazivanja nereda kada su prosvjednici došli pred zgradu RTS-a, a neki pojedinci, navodno instruirani od vlasti, su pokušali nasilno ući u zgradu.

Kako piše Nova.rs, ideja je da se provokatori približe nekom od predstavnika oporbe i da se izazove prvo verbalni, a potom i fizički incident.

Idući korak u ovom planu je da se za sukob preko režimskih medija (uglavnom tabloida) optuže političari oporbe da potiču nasilje, da su i oni sami nasilnici, i da prosvjedi uopće nisu mirni kako to „organizatori žele predstaviti".

- Tako žele diskreditirati građane i ljude koji sudjeluju u prosvjedu, a koji već peti tjedan mirno šetaju i iskazuju svoje nezadovoljstvo, navodi izvor za Novu.rs

U cilju prevencije neželjenih incidenata, dio oporbe sastao se u srijedu s načelnikom beogradske policije Veselinom Milićem i načelnicima još šest policijskih uprava. Oporbeni zastupnici, koji su i tehnički organizatori prosvjeda „Srbija protiv nasilja“, dobili su od načelnika beogradske policije Milića, ali i načelnika drugih policijskih uprava uvjerenje da će policija biti na ulicama tijekom trajanja prosvjeda i da će građanima biti omogućena mirna šetnja.

Organizatori prosvjeda najavili su i da će povećati broj redara koji će osiguravati skup. Do sada ih je bilo 200-tinjak, a već sutra bi ih trebalo biti mnogo više.

Peti po redu prosvjed „Srbija protiv nasilja“ održava se sutra, a konačna lokacija će mu biti oko Predsjedništva Srbije. Organizatori su unaprijed garantirali da neće dozvoliti nikakve upade u zgradu, te da će se zadržati miran i dostojanstven karakter.

Skup će početi u 18 sati ispred Narodne skupštine, a šetnja će se kretati od Skupštine Srbije Bulevarom kralja Aleksandra, onda Beogradskom ulicom do kružnog toka Slavija, zatim Ulicom kralja Milana do Terazija i od tamo do trga Nikole Pašića i Pionirskog parka, gdje će se zatvoriti krug oko Predsjedništva. Prosvjed bi trebao trajati do 21 sat.

Nova.rs ističe kako su uoči prethodnog prosvjeda “Srbija protiv nasilja” ispred zgrade RTS-a objavili da režim želi ubaciti svoje pristalice među građane, nakon čega bi nasilno upali u zgradu RTS. To se, napominju, gotovo i obistinilo.

Naime, zastupnici oporbe spriječili su dio instruiranih građana da upadne u prostorije RTS-a, nakon čega se situacija smirila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:26