JAČANJE SURADNJE

Beograd, Tirana i Skoplje potpisali ‘Mali Schengen‘: ‘Građani će osjetiti dodatnu sigurnost‘

Dodatnim pojednostavljenjem procedura, suradnjom, olakšavanjem protoka robe i kapitala možemo učiniti mnogo toga, poručio je Vučić
Aleksandar Vučić
 Milos Miskov/AFP

Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija potpisale su u ponedjeljak memorandum o suradnji u borbi protiv covida 19, a Srbija i Albanija i međudržavni sporazum o slobodnom kretanju građana, što je ocijenjeno kao "dobar početak" u korist građana svih triju zemalja.

Memorandum o razumijevanju i suradnji u borbi protiv covida-19 u i Sporazum o slobodnom kretanju građana s osobnom iskaznicom potpisali su na današnjoj video-konferenciji "Mali Schengen" premijeri Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije, Ana Brnabić, Zoran Zaev i Edi Rama, u nazočnosti srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, koji je poručio da će građani triju država od današnjih sporazuma osjetiti "konkretnu korist" i "dodatnu sigurnost".

Vučić je, poslije online potpisivanja tih dokumenata, istaknuo da dogovor o zajedničkoj borbi protiv koronavirusa omogućuje suradnju stručnih timova triju država, što nije bitno samo u koronakrizi jer će liječnici uspostaviti suradnju i za budućnost.

"Time stvaramo dodatnu bliskost i povjerenje, ali i pomažemo jedni drugima", rekao je Vučić najavivši suradnju u dobivanju cjepiva i formiranju zelenih transfernih linija, čime će srbijanske bolnice moći primiti albanske i makedonske građane i obrnuto.

On je ocijenio "veoma važnim" dogovor da Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija u doba koronakrize ne zatvaraju granice jedni prema drugima, već da se zajednički bore protiv pandemije i nastave poticati unapređenje trgovinske razmjene.

Dodatnim pojednostavljenjem procedura, suradnjom, olakšavanjem protoka robe i kapitala možemo učiniti mnogo toga, poručio je Vučić, istaknuvši da su sada formalno riješene prepreke da građani Srbije mogu s osobnom kartom u Albaniju i obrnuto.

Albanski premijer Edi Rama ocijenio je potpisani Memorandum te Sporazum o slobodnom kretanju građana kao "značajan korak naprijed u pravcu bolje suradnje u regiji" istaknuvši da je naročito važno da je to urađeno uoči summita lidera zapadnog Balkana i članica EU u utorak u Sofiji, u okviru Berlinskog procesa.

On je istaknuo zadovoljstvo što će se Priština pridružiti inicijativi "mini-Shengen", uz očekivanja da će toj regionalnoj inicijativi pridružiti i BiH i Crna Gora.

Makedonski premijer Zoran Zaev posebno je ukazao na dobrobiti suradnje triju država u nabavi cjepiva protiv covida 19, kao i uzajamne pomoći u slučaju preopterećenja makedonskog, srpskog ili albanskog zdrastvenog sustava, uspostavu zelenih koridora i ekonomskih operatera s ciljem da se olakša poslovanje tijekom pandemije.

Građani će se kretati bez PCR testova, kazao je uz ostalo Zaev, podsjetivši da građani Sjeverne Makedonije pod okriljem ove regionalne inicijative već dulje vrijeme putuju u Srbiju i Albaniju samo s osobnom iskaznicom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:14