BUDUĆNOST BALKANA

Beograd u strahu da će ih EU ucijeniti ‘sveobuhvatnim‘ sporazumom s Kosovom: ‘Sve je to spin‘

Takav sporazum stvorio bi preduvjete da sve zemlje članice EU priznaju Kosovo
Angela Merkel, Ana Brnabić, Aleksandar Vučić i Emmanuel Macron
 Carsten Koall/AFP

Ambasadori zemalja članica EU odlučili su da ne vrate Srbiju na listu zemalja kojima je na temelju “bolje ili slične epidemiološke situacije” dopušteno putovanje u EU, objavio je u srijedu Tanjug. A dnevni list Informer, koji je pod kontrolom ureda predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, tomu je dodao: Mrka kapa! Što bi već samo po sebi bila dovoljno loša vijest da u utorak navečer nije stigla još jedna, izgledno znatno lošija.

Nabila Massrali, jedna od glasnogovornica u Europskoj komisiji, nije u srijedu niti jednom riječju opovrgnula informaciju koju su u utorak objavile Večernje novosti: da će izaslanstvu Srbije na pregovorima u četvrtak u Bruxellesu biti predstavljen nacrt sveobuhvatnog sporazuma s Kosovom. Tako prenose Novosti.

Procesi

Koje naglašavaju da se gospođa Massrali, nakon što su objavili tu vijest, oglasila preko kosovskog portala Gazeta Express.

Ondje pak stoji sljedeće: “Europska unija je jasno dala do znanja da Kosovo i Srbija neće sklopiti zasebne ili djelomične sporazume, kao što se događalo tijekom dosadašnjih pregovaračkih procesa. EU ističe da će se pitanje dogovora postignutih u prošlosti postavljati paralelno te da, kao i sve njezine države članice, očekuje da će strane implementirati sve dosad postignute dogovore. Neriješena pitanja u prethodnim sporazumima bit će riješena paralelno u pregovorima za sveobuhvatni sporazum. Sveobuhvatni sporazum bit će potpisan tek nakon što se postigne dogovor o svim temama”.

Vijest Novosti da će Srbija dobiti na stol nacrt sporazuma izazvala je buru u Beogradu. Odmah se oglasio Ivica Dačić, koji je još ministar vanjskih poslova, ali nije sigurno hoće li to i ostati u novoj vladi. On tvrdi da nitko u Srbiji ne zna ništa o mogućem nacrtu sporazuma. “Čudno je zašto to sada rade. Zato to rade kad Vučić nije tamo (pregovori se vode na nižoj razini)? Njemu su javili da će nastavak dijaloga biti tek u rujnu. Ako i bude tog dokumenta, čemu služi da se sada uruči tako da ga zatim netko preda Vučiću?

Vjerojatno da bi se dobilo na vremenu da se izvrši pritisak na Srbiju, i izvana i iznutra. Izvana međunarodni faktori koji bi to iskoristili kao ucjenu da Srbija prihvati taj dokument. I na unutrašnjoj političkoj sceni ima onih koji podržavaju te pritiske nasiljem na ulicama. To su dvije strane iste medalje”, tako govori Ivica Dačić.

Koketiranje

Dušan Janjić, politički analitičar i direktor Foruma za etničke odnose, izjavio je u srijedu za agenciju Beta da neće biti nikakvog ultimatuma i sporazuma na pregovorima u četvrtak. No, smatra da je riječ o spinu “iza kojeg mogu biti ruski interesi i nekoliko političara iz sadašnje vladajuće koalicije i njima bliske ‘Večernje novosti’”. Dakle, sve bi mogla biti igra Ivice Dačića da osigura o(p)stanak u vladi.

Dačić je naime karta na koju sve snažnije igra Moskva zbog Vučićeva koketiranja s Kinom, Turskom, SAD-om i EU. Na pregovorima bi se u četvrtak trebali naći Skender Hiseni, koji je nedavno postavljen za koordinatora pregovora na kosovskoj strani, i Marko Đurić, direktor Ureda za Kosovo i Metohiju. Beograd naime ne odustaje od dvoimenog naziva kako bi time naglasio da nije riječ o jedinstvenom prostoru, a ponajmanje o Republici Kosovo.

Vijest koju su objavile Novosti nije dakle netočna, ali je zanimljivo prezentirana: zanemarujući brojne detalje koje je iznijela glasnogovornica za Gazetu Express. Među kojima je ključno da se dosadašnji dogovori moraju implementirati. Ali, da je konačni cilj tih pregovora sveobuhvatni sporazum koji će regulirati odnose Srbije i Kosova. Što je najveći strah koji postoji u Srbiji: reguliranje odnosa znači da će se stvoriti preduvjeti da sve zemlje članice EU priznaju Kosovo. I da će se od Srbije tražiti da omogući ulazak Kosova u međunarodne organizacije, prije svega UN.

Pariz i Berlin

Indikativno je da se o vijesti iz Novosti nije oglasio Vučić, a da je Dačić otišao toliko daleko da je rekao kako postoje “pritisci iz EU i zemalja kao što su Njemačka i Francuska da se SAD marginalizira u dijalogu”. I zatim potvrđuje informaciju koju dosad nitko od političara iz Srbije nije javno iznio: “To nije novo, to ste mogli vidjeti svih ovih mjeseci, oni (Pariz i Berlin) su minirali sastanak koji je bio planiran u Bijeloj kući”.

Riječ je o sastanku koji je bio zakazao Richard Grenell, izaslanik Donalda Trumpa za rješavanje kosovskog pitanja, a na kojem su trebali biti Vučić i kosovski predsjednik Hashim Thaçi. No, odmah nakon te najave podignuta je optužnica protiv Thaçija za zločine tijekom rata na Kosovu (1998. - 2000.) pa je sastanak propao. Dobro upućeni izvori tvrde zato što je Thaçi planirao ishoditi aboliciju pred sudom za zamjenu teritorija sa Srbijom, što je Vučićev ultimativni cilj.

Kosovo i Europol uspostavili suradnju

Kosovsko Ministarstvo unutarnjih poslova i Europol, agencija Europske unije za izvršavanje zakonodavstva, potpisali su u ponedjeljak sporazum o suradnji. Priština je tako dobila mogućnost da, kao i Srbija i još 11 zemalja koje nisu članice EU, ima svog časnika za vezu u Europolu.

Reakcije iz Srbije su i na taj korak bile burne. B92 je opisao da je ovim činom Priština, uz pomoć svojih saveznika, nastavila s pokušajima da otvori vrata međunarodnih organizacija usprkos dogovoru o obostranom moratoriju, prema kojem bi se Beograd trebao suzdržati od svih aktivnosti prema drugim državama u nastojanju da povuku priznanje Kosova, a vlasti u Prištini da ne pokreću zahtjeve za članstvom dok se ne reguliraju odnosi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 09:42