UBIJEN U BUDVI 2000.

Beograd: Zbog atentata na Draškovića osuđeni pripadnici bivše srbijanske službe državne sigurnosti

2000. godine ukinuta je nedodirljivost beogradske službe DB-a koja je bila ''glavni eskadron smrti Slobodana Miloševića''.

BEOGRAD - Zbog pomaganja u atentatu na predsjednika Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuka Draškovića u Budvi u lipnju 2000., trojica vodećih ljudi sektora u sklopu nekadašnje srbijanske službe državne sigurnosti (DB) u utorak su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Sudsko vijeće višeg suda u Beogradu osudilo je bivšeg voditelja beogradskog centra DB-a Milana Radonjića na osam godina zatvora, dok su čelnici dviju službi u sklopu DB-a Stevan Basta i Ratko Romić dobili sedmogodišnje kazne, izvijestili su beogradski mediji.

Trojka je optužena da su izvršiteljima atentata, trojici pripadnika nekadašnje Jedinice za specijalne operacije srbijanskog MUP-a, pomagali savjetima i prikupljali informacije u cilju uklanjanja Draškovića – protivnika ondašnjeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Pripadnici nekadašnje Jedinice za specijalne operacije srbijanskog MUP-a koji su izvršili atentat, Leonid Milivojević, Branko Berček i Nenad Ilić, u odvojenom sudskom postupku za to kazneno djelo osuđeni su na višedesetljetne zatvorske kazne.

U napadu na Draškovića sredinom lipnja 2000. u njegovom stanu u Budvi je u kasnim večernjim satima, dok je bio u stanu, na njega ispaljeno osam metaka iz oružja s prigušivačem, od kojih su ga dva okrznula po glavi, pa je Drašković preživio napad, prošavši samo s lakšim ozlijedama.

Reagirajući na današnju presudu, Drašković je za televiziju B92 ocijenio da bi ''ovo mogao biti veoma važan dan za pravosuđe i za pravdu u Srbiji''.

Dodao je kako je tom presudom danas ''napokon, 12 godina poslije 5. listopada 2000. (kada je svrgnut Milošević)'' ukinuta nedodirljivost beogradske službe DB-a koja je, kako je rekao, bila ''glavni eskadron smrti Slobodana Miloševića''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:36