VELIKA POZORNOST POSJETU

BEOGRADSKI MEDIJI O VUČIĆEVOM POSJETU Tvrde da se predsjednica Grabar Kitarović na svečanoj večeri ispričala Vučiću zbog neugodnosti u Zagrebu

 
 Dragan Matic / HANZA MEDIA

Beogradski tisak u utorak na naslovnim stranicama posvećuje razmjerno veliku pozornost posjetu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, ističući ocjene o neslaganju oko prošlosti i suglasju oko budućnosti, kao i zaključke vezano uz rješenje problema granice između dviju zemalja.

Jučerašnji razgovori i uzajamne poruke u Zagrebu dominatni su samo na naslovnicama listova Politika i Večernje novosti.

Politika, uz naslov "Složni da se gotovo ni u čemu ne slažu, osim u pogledu na budućnost", prenosi Vučićevu ocjenu s tiskovne konferencije da se srpska i hrvatska strana gotovo ni u čemu ne slažu, ali da, kada je riječ o budućnosti, nemaju suprotstavljene interese. List ističe i ocjenu predsjednice Kolinde Grabar Kitarović kako se o mnogim pitanjima dvije strane nisu suglasile, da su o nekim pitanjima približile stajališta, a da će se oko nekih približiti u budućnosti.

Zagreb, 120218. 
Pantovcak.
Ured predsjednice.
Kolinda Grabar Kitarovic, predsjednica republike Hrvatske primila je u sluzbeni posjet predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vucica.
Na fotografiji: Ceremonija svecanog doceka predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vucica. 
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Naslovom "Rok za granice dvije godine ili arbitraža", Večernje novosti izdvajaju na svojoj naslovnici dogovor da se o razgraničenju na Dunavu pregovara dvije godine i suglasnost obje strane o arbitraži ako ti pregovori ne uspiju.

I ovaj list izdvaja Vučićev zaključak da se Srbija i Hrvatska ne slažu o prošlosti, ali imaju "isti pogled na budućnost", dok od poruka hrvatske predsjednice sa zajedničke tiskovne konferencije navode ocjenu "još nismo prijatelji, vezuje nas odgovornost".

"Željeli to ili ne, moramo se slagati bolje", naslov je lista Blic koji na svojoj internet stranici donosi i poruke sa svečane večere na Pantovčaku, na kojoj se hrvatska predsjednica Vučiću "ispričala zbog neugodnosti", uz Vučićevu poruku da je (od ministra Aleksandra Vulina) zatražio da "šuti 100 dana" i ne upućuje kritike na račun Hrvatske.

Zagreb, 120218.
Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic primio je u Banskim dvorima predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vucica u prigodi njegovog sluzbenog posjeta Republici Hrvatskoj.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Ostali tabloidi, koji su otvoreno bliski srbijanskom predsjedniku, na svojim naslovnicama izdvajaju malo prostora Vučićevu posjetu Zagrebu.

List Alo na samo jednom stupcu naslovnice, uz naslov "Hrvatski zastupnik napao Vučića", izdvaja incident na Markovu trgu kada je zastupnik Miro Bulj dobacivao Vučiću, dok Informer uz neutralan naslov "Vučić u Hrvatskoj" u podnaslovu piše: "Ustaše bjesne, Zagreb okićen velikim srpskim zastavama".

List libralnograđanske orijentacije Danas istaknuo je detalj vezan uz pregovore gospodarstvenika dviju država, izdvajajući u naslov da jedan od najbogatijih poslovnih ljudi Srbije nije dio državnog izaslanstva u posjetu Hrvatskoj: "Srpski gospodarski tim bez Miroslava Miškovića".

Zagreb, 120218.
Ured predsjednice.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vucic na poziv predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarovic stigao je u dvodnevni sluzbeni posjet Hrvatskoj.
Vucic je u 10.40 stigao je u Ured predsjednice Kolinde Grabar Kitarovic na Pantovcak. 
Na fotografiji: Aleksandar Vucic i Kolinda Grabar Kitarovic
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Na urednički izbor dominantnih poruka s naslovnica današnjeg srbijanskog tiska jučer je svakako utjecao još jedan događaj kojem je posvećena velika pozornost, posljednji oproštaj od glumca Nebojše Glogovca, koji je pokopan u aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. ožujak 2024 15:46