ČEKA SE ODLUKA SUDA

BEOGRADSKI MEDIJI TVRDE 'Ratko Mladić vraća se u Srbiju krajem ožujka!'

 
Ratko Mladić
 Handout via REUTERS / REUTERS

Srpski ratni zločinac Ratko Mladić mogao bi se iz haaškog zatvora vratiti u Srbiju krajem ožujka na privremenu slobodu, pišu beogradske Večernje novosti. Naime, Mladić je zatražio od suda u Haagu dozvolu da posjeti grob svoje kćeri Ane u Beogradu na 25. godišnjicu njene smrti, a ona se ubila 24. ožujka 1994.

Generalova obrana podnijela je nedavno zahtjev da se Mladić pusti na sedam dana, kako bi obišao grobove kćeri, majke, brata i nekoliko bliskih rođaka. Uz zahtjev su priložili i garancije Srbije i Republike Srpske da će nakon toga biti vraćen u pritvor u Sheveningenu.

"Postoje humanitarni razlozi, koji sasvim opravdavaju naš zahtjev. Mladić je star čovjek, narušenog zdravlja i sasvim je na mjestu dozvoliti mu da obiđe te grobove. Takođe, nema šanse da pobjegne, jer bi bio neprestano nadgledan, a i ozbiljno je bolestan i ne može da se ne liječi. Takođe, Srbija je do sada svakoga sa privremene slobode vraćala u Hag. Zaista očekujemo da će ovo vijeće imati razumijevanja za razliku od onog prvostupanjskog, nerazumnog", komentirao je Mladićev branitelj Branko Lukić Večernjim novostima.

Generalov sin Darko Mladić u posjeti je ocu u nizozemskom pritvoru i kaže da Mladić teško govori: "Iako u izvještaju zatvorskih liječnika stoji da mu je stanje stabilno i nepromijenjeno, on kaže da se osjeća sve lošije, ali nije doktor da zna što mu je. Bio sam mu u posjetu i izašao sam sat i pol ranije nego što mi je dozvoljeno, jer se zamorio i nije više bio sposoban da razgovaramo. Morao je leći."

Beogradske Večernje novosti pišu da Mladićeva obrana sumnjiči zatvorske liječnike da mu ne žele provesti sve analize i snimke, a imao je nekoliko moždanih udara, te mu navodno srce nije u dobrom stanju i visok tlak, kažu, stvara mu ozbiljne probleme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:55