MASAKR U ŠKOLI

Beogradski odvjetnik: ‘Ako je osoba mlađa od 14 godina, ne može kazneno odgovarati!‘

Srpski odvjetnik naglašava da je u Srbiji starosna granica za kaznenu odgovornost 14 godina, ako je osoba mlađa, te odgovornosti nema

Uhićenje osumnjiičenog za masakr u beogradskoj školi

 Cropix

Povodom masakra u beogradskoj školi, odvjetnik Predrag Savić izjavio je da, ako maloljetni K.K., koji je osumnjičen da je jutros ubio devet osoba - osmero učenika i zaštitara - u pucnjavi u osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, nema navršenih 14 godina, on ne može biti kazneno odgovoran.

Kako je Savić precizirao u izjavi za novinsku agenciju Tanjug, ako osumnjičeni ima više od 14 godina tretira se kao mlađi maloljetnik i njemu se, kao najteža kazna, može izreći posebna mjera, a ako se utvrdi da ima psihički poremećaj, može mu se izreći mjera liječenja u posebnoj ustanovi, prenosi Telegraf.

Zakon o maloljetnicima također predviđa da se starijem maloljetniku može izreći najviša kazna od pet godina.

Savić je naglasio da je u Srbiji starosna granica za kaznenu odgovornost 14 godina, dok je u nekim državama ta granica 12, ili 10 godina, kao u Engleskoj.

U sklopu Poglavlja 23 u pristupnim pregovorima s Europskom unijom, navodi Savić, napominje se da u Srbiji treba spustiti tu starosnu granicu, no do toga nije došlo.

"U nekim državama i roditelji u ovakvim slučajevima mogu odgovarati za kazneno djelo ubojstva, dok kod nas to zakon ne predviđa", istaknuo je Savić.

On je dodao da se u nekim državama u SAD-u maloljetnicima može izreći i smrtna kazna, a njihovi roditelji mogu odgovarati za kazneno djelo ubojstva.

Roditelji djeteta koje je počinilo ovaj zločin mogu odgovarati za kazneno djelo zapostavljanje i nebriga o djetetu, za koje je predviđena kazna zatvora do tri godine, a mogu i parnično odgovarati po tužbama roditelja ranjene djece.

Također, roditelji ranjene i ubijene djece moći će, uz roditelje osumnjičenog, tužiti i školu i osiguranje ukoliko su djeca bila osigurana, kako prenosi Telegraf.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 02:22