RADIKALNI ZAOKRET

Berlin danas povlači potez koji označava kraj jedne ere: ‘Stegnite remen jer sav novac ide u ovo!‘

Njemačka na povijesnoj prekretnici

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i njemački ministar obrane Boris Pistorius

 Petras Malukas/Afp/Profimedia/Petras Malukas/afp/profimedia

Izdaci Njemačke za obranu iduće će godine doseći rekordne razine, javlja Bloomberg. Ministar obrane Njemačke Boris Pistorius 2024. će na raspolaganju imati 51,8 milijardi eura, 1,7 milijardi više nego ove godine. Pridoda li se tom iznosu i 19,2 milijardi eura iz posebnog fonda koji je uspostavljen nakon što je Rusija krajem veljače 2022. napala Ukrajinu, Njemačka će na obranu iduće godini potrošiti 71 milijardu eura.

Sjevernoatlantski savez (NATO) od svojih članica traži da na godišnjoj razini barem dva posto svog BDP-a izdvoje za obranu i Njemačka će iduće godine ispuniti taj cilj, odnosno očekivanje.

Predsjednik Vlade Savezne Republike Njemačke Olaf Scholz i vladajuća koalicija odlučili su u proračunu za iduću godinu dati prednost obrani. Istovremeno, drugim su ministarstvima rekli da moraju "stegnuti remenje" jer 2024. neće moći uzimati nove kredite. Ustavna odredba kojom se ministarstvima branilo uzimanje novih kredita privremeno je suspendirana kako bi se sanirala šteta od pandemije koronavirusa SARS-CoV-2 i energetske krize.

Ministar financija Njemačke Christian Lindner, čelnik fiskalno odgovorne Slobodne demokratske stranke (FDP), inzistirao je na tome da se spomenuti mehanizam ponovno počne primjenjivati, što je dovelo do napetih odnosa između FDP-a i Socijaldemokratske stranke Njemačke na čijem je čelu njemački kancelar Olaf Scholz te Zelenih koje predvode Ricarda Lang i Omid Nouripour.

Lindner kaže da će njegova fiskalna odgovornost pomoći ublažiti utjecaj inflacije i pomoći Europskoj središnjoj banci da godišnje povećanje potrošačkih cijena u eurozoni u konačnici vrati na željenih dva posto.

Njemački proračun za 2024. i financijski plan za period od 2024. do 2027. naslovljen "Povratak u fiskalnu normalnost" predviđa pad da će iznos novih kredita koji će biti uzeti na federalnoj razini sa 16,6 milijardi eura u 2024. pasti na 15 milijardi u 2027. godini.

Unatoč tome, Ministarstvo financija Njemačke reklo je da će njemački proračun od 2025. do 2027. biti u deficitu većem od 14 milijardi eura.

Vijest o povećanju izdataka za obranu u Njemačkoj dolazi prije nego što će članice NATO-a na sastanku koji će se idućeg tjedna održati u Vilnijusu u Litvi predstaviti nešto ambiciozniji plan potrošnje.

Predviđa se na će se zemlje članice dogovoriti da će što je prije moguće u svoje vojske uložiti barem dva posto svojih BDP-ova. Međutim, neke se zemlje još neko vrijeme neće moći približiti tome cilju.

Scholzov će kabinet proračun finalizirati u srijedu te ga potom poslati u Bundestag, gdje će ga parlamentarci dodatno dotjerati.

Očekuje se da će se proračun dorađivati od sredine prosinca te da će nakon toga biti odobren.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 03:39