ZATOČENI NAVALJNI

Berlin otvoren za sankcije Rusiji, ali je protiv zaustavljanja Sjevernog toka II

"Daljnje sankcije nisu isključene", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert
Prizori iz Moskve tijekom izricanja presude i Aleksej Navaljni u sredini
 Profimedia/Sputnik

Njemačka vlada pokazala se u srijedu otvorenom za nove sankcije protiv Rusije zbog postupanja u slučaju oporbenog političara Alekseja Navaljnog, ali i dalje odbacuje zaustavljanje gradnje projekta plinovoda Sjeverni tok II.

"Daljnje sankcije nisu isključene", rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert nakon redovite sjednice vlade u srijedu.

On je objasnio kako je jučerašnja presuda protiv oporbenog političara Alekseja Navaljnog, koji je osuđen na tri i pol godine zatvora, presuda koja je "daleko od načela vladavine prava". On je pozvao na trenutno oslobađanje oporbenog kritičara Kremlja.

Seibert je osudio i "sustavno nasilje protiv mirnih prosvjednika" na prosvjedima podrške Navaljnom.

On je, međutim, istodobno odbacio zahtjeve za zaustavljanjem projekta Sjeverni tok II.

"Stajalište njemačke vlade po tom pitanju nije promijenjeno. Njemačka vlada u gotovo dovršenom projektu plinovoda vidi gospodarski projekt u koji ne želi intervenirati", rekao je Seibert.

Pritisak na njemačku vladu da zaustavi projekt Sjevernog toka II je posljednjih tjedana izvršila i Francuska. Od prije se ovom projektu, iza kojeg stoji ruski naftni koncern Gazprom, protive SAD i Poljska.

Sud u Moskvi osudio je u utorak Navaljnog na tri i pol godine zatvora jer je prekršio raniju uvjetnu kaznu, ignorirajući pozive Zapada i prosvjednika da ga oslobodi.

Dok je sud vijećao, njegovi pristaše pokušali su se okupiti, a kasnije su na ulicama prosvjedovali protiv sudske odluke. Vlasti su zbog toga zatvorili neke postaje podzemne željeznice i uhitile 1400 ljudi, objavili su promatrači.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:22