UBRZAVANJE KAMPANJE

Berlin ponovno dopušta AstraZenecino cjepivo za sve dobi, skraćuje se i razmak između dvije doze

Njemačka će nadolazeći vikend ublažiti mjere za one koji su u potpunosti cijepljeni ili one koji su se oporavili od covida-19
Berlin
 Tobias Schwarz/AFP

Njemačka će dopustiti cijepljenje AstraZenecom za odrasle svih dobi te cilja djeci između 12 i 18 godina starosti ponuditi cjepivo do kraja kolovoza, objavio je u četvrtak ministar zdravstva Jens Spahn.

Šesnaest ministara zdravlja njemačkih saveznih država sa Spahnom su dogovorili povlačenje ranije odluke o ograničenju cijepljenja cjepivom AstraZenece na starije od 60 godina, prenosi agencija Reuters.

Spahn je najavio i da će trenutni razmak između dvije doze cjepiva, dug 12 tjedana, biti skraćen.

- Obje te mjere služe ubrzavanju naše kampanje cijepljenja - izjavio je njemački ministar.

Prvotne nestašice cjepiva i birokratske zavrzlame dovele su do toga da je Njemačka, najveće europsko gospodarstvo, kasnila sa svojim procjepljivanjem.

Nova odluka, već usvojena u nekoliko njemačkih saveznih država, bit će na dobrovoljnoj bazi, a obiteljski liječnici mogu odlučiti kako će davati cjepivo, rekao je Spahn.

Nekoliko desetaka država u ožujku je pauziralo davanje cjepiva AstraZenece ili ga ograničilo na starije građane nakon izvještaja o vrlo rijetkim, no ozbiljnim slučajevima zgrušavanja krvi.

Nekoliko njih nastavilo je djelomično ili u potpunosti ponovno koristiti to cjepivo britansko-švedske tvrtke nakon što su regulatori objavili da su njegove dobrobiti puno veće od rizika.

Spahn je u četvrtak najavio da Njemačka do kraja kolovoza planira djeci između 12 i 18 godina starosti ponuditi cjepivo ako Europska agencija za lijekove odobri cjepivo Pfizera i BioNTecha za tu dobnu skupinu.

Dosad je barem jednom dozom cijepljeno oko 30,6 posto od ukupno 83 milijuna stanovnika Njemačke, a 8,6 posto je potpuno cijepljeno, pokazuju podaci instituta Robert Koch.

Njemačka će nadolazeći vikend ublažiti mjere za one koji su u potpunosti cijepljeni ili one koji su se oporavili od covida-19. Za njih primjerice neće vrijediti policijski sat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. kolovoz 2022 08:47