PRISEGNUO

Berlin prvi put u dva desetljeća dobio konzervativnog gradonačelnika, bivšeg prodavača osiguranja

Kampanja Kaija Wegnera temeljila se na unaprjeđenju sigurnosti i modernizaciji berlinske administrativne infrastrukture

Kai Wegner

 Odd Andersen/AFP

Kai Wegner (50), bivši prodavač osiguranja, prisegnuo je kao gradonačelnik Berlina nakon izglasavanja u lokalnom parlamentu, naslijedivši na toj poziciji SPD-ovu Franzisku Giffey koja je bila prva berlinska gradonačelnica.

Wegnerov CDU ostvario je jasnu pobjedu na izborima u veljači koji su održani nakon što je sud presudio da su izbori iz 2021. nevažeći. Osvojio je 28 posto glasova, deset posto više nego 2021. godine, i 10 posto bodova više od SPD-a, dok ankete pokazuju da je palo povjerenje u SPD-ovo upravljanje gradom.

Wegner je dogovorio da će upravljati gradom u velikoj koaliciji s SPD-om unatoč dvojbama lijevog krila stranke. Samo 54 posto SPD-ove baze glasalo je za koaliciju.

SPD je ranije upravljao njemačkom metropolom u koaliciji sa Zelenima i krajnjom ljevicom Die Linke.

Wegnerova kampanja temeljila se na unaprjeđenju sigurnosti i modernizaciji berlinske administrativne infrastrukture, među drugim mjerama.

Kritičari su optužili njegovu CDU stranku za tendencioznu politiku. U siječnju, stranka je tražila od regionalnog senata da dostavi informaciju s imenima njemačkih građana koji su pritvoreni u nemirima na novogodišnju noć kako bi se ustanovilo njihovo etničko porijeklo. Incident je ponovno potaknuo rasprave o postupanju prema migrantima, njihovoj integraciji i medijskom pripisivanju zločina migrantima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:57