USPJEH REFERENDUMA

Berlinčani glasali za eksproprijaciju stanova velikih tvrtki: ‘Trebaju postati javno vlasništvo‘

Budući Senat sada je pozvan da izradi nacrt zakona o preuzimanju oko 240.000 stanova u Berlinu
Ilustracija, zgrade u Berlinu
 Eden Breitz/Alamy/Alamy/Profimedia

Građani Berlina izjasnili su se za eksproprijaciju stanova u vlasništvu velikih tvrtki. Na referendumu održanom u nedjelju (26. rujna) za to je glasalo 56,4 posto birača, a 39 posto ih je bilo protiv, objavila je pokrajinska izborna komisija, a piše Deustche Welle.

Odaziv građana na referendum bio je veći od četvrtine ukupnog broja birača, što je uvjet za valjanost rezultata glasovanja. Prema tekstu rezolucije o kojoj se glasovalo, od Berlinskog senata sada se zahtijeva "poduzimanje svih mjera" koje su neophodne za prijenos vlasništva nekretnina.

Referendum nije pravno obvezujuć za političare, ali novi Senat i Zastupnički dom koji su izabrani na pokrajinskim izborima također u nedjelju (26. rujna) morat će se pozabaviti njime.

Riječ je o oko 240.000 stanova

Prema tekstu inicijative za organizaciju berlinskog referenduma, budući Senat sada je pozvan da izradi nacrt zakona o preuzimanju oko 240.000 stanova u Berlinu. Time bi bile pogođene sve privatne nekretninske tvrtke koje imaju više od 3.000 stanova u svom vlasništvu. U fokusu inicijative za eksproprijaciju je desetak takvih tvrtki. One bi trebale svoje stanove prodati gradskim vlastima po "fer cijeni".

Inicijatori su, naravno, zadovoljni rezultatima glasovanja. "Zajedno smo pokrenuli grad i uzdrmali politiku - to je ono što slavimo danas. Tisuće nas je postalo aktivno. Borili smo se s moćnim protivnicima i pobijedili. Nećemo opet nestati tako brzo", rekla je Joanna Kusiak, glasnogovornica inicijative.

"Zahtjev za prebacivanje stanova u javno vlasništvo ujedinjuje daleko više glasova od bilo koje političke stranke. Mi Berlinčani smo odlučili: nitko ne smije špekulirati s našim stanovima", ističe još Joanna Kusiak, piše Deustche Welle.

Prema najavama iz ove organizacije, oni sada namjeravaju intenzivno pratiti predstojeće koalicijske pregovore. "Nepoštivanje referenduma bio bi politički skandal. Nećemo odustati dok se ne provede prebacivanje stanova u javno vlasništvo", kaže Kalle Kunkel, glasnogovornik inicijative.

Giffey inzistira na pravnom pojašnjenju

Glavna kandidatkinja SPD-a u Berlinu Franziska Giffey želi respektirati ​​odluku referenduma. "Sada se takav prijedlog zakona mora izraditi", izjavila je ona u ponedjeljak. "Ali taj nacrt zakona se potom mora ispitati i utvrditi što bi bilo izvodivo u składu s Ustavom.” Giffey je upozorila da Berlin ne smije dobiti još jednu negativnu presudu od strane Saveznog ustavnog suda, poput nedavnog stavljanja van snage ograničavanja visine najamnina u Berlinu.

Glavna kandidatkinja Zelenih Bettina Jarasch smatra da Senat mora ozbiljno shvatiti rezultat referenduma. "To spada u koalicijske pregovore", izjavila je Jarasch za njemačku novinsku agenciju dpa u ponedjeljak. Političari sada moraju ispitati je li provođenje rezultata glasanja građana o eksproprijaciji izvodivo.

"Još postoji mnogo pravnih i praktičnih pitanja koja treba razjasniti za takav zakon." Kao alternativu Jarasch je predstavila svoj koncept "mehanizma za zaštitu od visokih stanarina", tj. dobrovoljni pakt između političara, stanodavaca i drugih strana uključenih u gradnju novih zgrada. "To je u rukama tvrtki koje posjeduju nekretnine", rekla je.

Ljevica vidi "jasan zadatak"

Berlinski ogranak stranke Ljevica rezultate referenduma vidi kao jasan zadatak za politiku. "To se ne može zanemariti", izjavila je Katina Schubert za njemačku novinsku agenciju dpa u ponedjeljak. "Sada se time moraju pozabaviti najbolje pravnice i pravnici kako bi se izradio zakon koji funkcionira na pravno siguran način. To je mandat za novi Senat."

Rolf Buch iz tvrtke Vonovia, koja sada ima većinski udio u dioničkom društvu Deutsche Wohnen, najvećoj njemačkoj kompaniji za stambene nekretnine, upozorio je nakon objavljivanja rezultata referenduma: "Eksproprijacije ne rješavaju višestruke izazove na berlinskom tržištu stanova." Čak i nakon te odluke, političari mogu pronaći konstruktivnija rješenja koja će odgovoriti na zabrinutost mnogih ljudi da si više neće moći priuštiti stanovanje u gradu, smatra Buch.

"U novom zakonodavnom razdoblju potrebno nam je znatno više zajedništva a ne konfrontacija", zahtijeva Buch. Kao sljedeći korak, dvije velike tvrtke bi dobrovoljno ograničile visinu stanarina u Berlinu na sljedećih pet godina. Osim toga, kako su istaknuli, također su spremni izgraditi još 13.000 novih stanova u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. rujan 2022 19:58