OPET U UTRCI

Berlusconi će se na skorašnjim izborima kandidirati za mjesto u Senatu

U svojoj osmoj po redu nacionalnoj kampanji, Berlusconi se ponovo oslanja na intenzivnu reklamnu prisutnost

Silvio Berlusconi

 Filippo Monteforte/Afp

Nakon devetogodišnjeg izbivanja iz politike, bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi je u srijedu objavio da će se na rujanskim izborima natjecati za mjesto u Senatu.

Taj medijski magnat je od ulaska u politiku predvodio četiri vlade, no 2013. mu je zbog osude za poreznu prevaru bilo privremeno zabranjeno obnašati javnu funkciju.

Njegova posljednja vlada je pala dvije godine prije toga, uzdrmana dužničkom krizom i skandalom zbog Berlusconijevih "bunga bunga" seks zabava u njegov vili nedaleko od Milana.

Berlusconi je danas za državni radio rekao da ga "mase ljudi" unutar i izvan njegove stranke Forza Italija pozivaju da se kandidira na izborima zakazanim za 25. rujna.

"Pa si mislim da ću na kraju biti kandidat za Senat, tako će svi biti sretni", rekao je Berlusconi.

U svojoj osmoj po redu nacionalnoj kampanji, Berlusconi se ponovo oslanja na intenzivnu reklamnu prisutnost.

Golemi ekrani na željezničkim stanicama i postajama podzemne željeznice prikazuju fotografije Berlusconija mladalačkog izgleda, uz slogan 85-godišnjeg političara koji glasi: "Sada više nego ikada, odaberite stranu".

No, Berlusconijevi problemi s pravosuđem ga i dalje prate i trenutno mu se sudi za podmićivanje svjedoka u prethodnom sudskom postupku iz 2014., kada je oslobođen optužbe za plaćanje seksualnih usluga maloljetnoj prostitutki.

Berlusconi odbacuje sve prijestupe.

Forza Italia se smatra umjerenim ogrankom konzervativnog saveza kojim dominiraju dvije desne stranke - Braća Italije političarke Giorgie Meloni, koja vodi u anketama, i Liga čelnika Mattea Salvinija.

S podijeljenim blokom centrista i ljevičara, nakon pada vlade nacionalnog jedinstva Marija Draghija, konzervativni savez je na putu da osvoji jasnu većinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. listopad 2022 10:00