ISCURILA TAJNA SNIMKA

Berlusconi izazvao potres ‘objasnivši‘ situaciju rata u Ukrajini: Podržao je Putina onako kako se nije usudio ni Lukašenko

Drugu stranku u pobjedničkoj koaliciji, Ligu, vodi Matteo Salvini, koji nije krio svoje simpatije za Putina, pa i na lakrdijaški način

Silvio Berlusconi

 Andreas Solaro/Afp

Silvio Berlusconi iznio je ultraputinovske stavove spram rata u Ukrajini koji ne mogu ostati bez posljedica po politiku buduće talijanske vlade, a ni po njegovu političku figuru. Berlusconi je bio višekratni premijer, bio je pravomoćno osuđen na zatvor i stoga istjeran iz Senata, bio je na vršku jezika zapadnih medija zbog svojih "elegantnih večera" nazvanih "bunga bunga", pa i s maloljetnicama, ali to ne mora sada imati nekoga aktualnoga političkog značenja. Političko značenje ima podatak da je Forza Italia – stranka koju je Berlusconi osnovao i koju vodi čvrsto – članica pobjedničke koalicije i da je upravo Berlusconijev zamjenik u stranci Antonio Tajani, bivši predsjednik Evropskog parlamenta, glavni kandidat za ministra vanjskih poslova.

Govoreći na zatvorenom sastanku s upravo izabranim senatorima i senatorima iz redova njegove stranke (Forza Italia) Berlusconi je rekao da je obnovio odnose s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da mu je Putin čestitao rođendan poslavši 20 boca votke i veoma toplo pismo, a da je on Putinu uzvratio s 20 boca lambrusca.

Večeras je "iscurio" ostatak snimka, navodno potajnoga, gdje Berlusconi kaže i ovo:

"Znate li kako se dogodila stvar s Rusijom? I za ovo vas molim, međutim, za maksimalnu tajnost. Obećavate li? Bilo je ovako: 2014 u Minsku u Bjelorusiji potpisan je sporazum između Ukrajine i dviju novonastalih republika Donbasa za mirovni sporazum da više nitko ne napada drugoga. Ukrajina baca taj ugovor k vragu godinu dana kasnije i počinje napadati granice dviju republika. Dvije republike trpe gubitke u vojsci koji, kažu mi, stižu na 5-6-7 tisuća mrtvih. Dolazi Zelens‘kyj, utrostručuje napade na dvije republike. Mrtvi postaju [daleko brojniji]. Očajne, dvije republike šalju izaslanstvo u Moskvu i konačno uspijevaju razgovarati s Putinom. Kažu "Vladimire, ne znamo što da radimo, ti nas brani". On je protivan svakoj inicijativi, opire se, trpi jak pritisak iz cijele Rusije. I onda odlučuje izmisliti specijalnu operaciju: trupe su morale ući u Ukrajinu, za tjedan dana stići do Kijeva, svrgnuti vladu, Zelens‘koga itd., i postaviti vladu koju je već izabrala ukrajinska manjina dobrih i zdravorazumskih ljudi, još tjedan dana za povratak. Ušao je u Ukrajinu i našao se pred neočekivanom i nepredvidivom situacijom otpora Ukrajinaca, kojima je treći dan počeo pristizati novac i oružje sa Zapada. A rat je, umjesto operacije od dva tjedna, postao rat od dvjesta i kusur godina [možda: dana?]. Eto, to je situacija rata u Ukrajini", objasnio je Berlusconi.

Pisali smo više puta da je Ukrajina pridonijela krizi ne provevši sporazum iz Minska, ali malo tko bi se usudio reći da je to dalo pravo Rusiji intervenirati oružano u Ukrajini, zamijeniti demokratski izabranu vlast "manjinskom zdravorazumskom", te da je peh što su Ukrajinci pružili otpor, dok je zlo što je Zapad podupro obranu Ukrajine.

To su gledišta koja nije na taj način izrekao ni Aljaksandar Lukašenka, i spram kojih se Viktor Orbán, Recep Tayyip Erdoğan, odnosno Xi Jinping doimaju kao idejni saveznici Joea Bidena.

"Postoji još jedan rizik, još jedna opasnost za sve nas. Danas, nažalost, u zapadnom svijetu nema lidera, nema ih u Evropi i Sjedinjenim Državama Amerike. Ne govorim vam sve što znam, ali nema pravih vođa. Smijem li vas zasmijati? Jedini pravi vođa sam ja", poentirao je Berlusconi.

Nakon objavljivanja snimka na televiziji La7 javio se onamo sam Berlusconi. Ovaj put se nije "vadio" tezom da je prenosio stavove drugih. Rekao je da je citirani snimak izvađen iz šireg konteksta: da sukob Amerike i Evrope s Rusijom koristi Kini i ugrožava Zapad. Što nije posve neistinito. Ali ni na koji način ne objašnjava, a kamoli opravdava masovne ratne zločine.

Drugu stranku u pobjedničkoj koaliciji, Ligu, vodi Matteo Salvini, koji nije krio svoje simpatije za Putina, pa i na lakrdijaški način. Pobjedničku stranku, Braću Italije, vodi Giorgia Meloni, kandidatkinja za premijerku, koja je oduvijek evroskeptična, koja izrazito kritizira politiku Njemačke, koja je godinama imala što reći na račun Francuske i njezina miniranja talijanskih pozicija u Libiji, pa same Libije itd., te koja ima znatne rezerve spram Sjedinjenih Država.

Dva se pitanja nameću: Kakvu će politiku spram Ukrajine voditi Italija? S kim će Italija ići na Zapadu kad joj ne valja nitko od velikih partnera?

Valja spomenuti još da je Forza Italia članica Evropske pučke stranke (PPE). Ipak, nitko od nazočnih senatora i zastupnika nije oponirao Berlusconiju, nego je njegov istup na više točaka podržan pljeskom. Tajani u četvrtak ima zanimljiv zadatak da na sastanku PPE objasni Berlusconijeve stavove.

Berlusconi je "ukrao scenu" partnerima, što je tipično za njegov estradni način javnog istupanja i za njegov psihoprofil – ali je ovaj put zaista izazvao buru na talijanskoj političkoj sceni.

Među ostalima, predsjednik PoKreta 5 zvjezdica i bivši premijer Giuseppe Conte je rekao da predstavnik Berlusconijeve stranke ne može biti ministar vanjskih poslova, te da će to ponoviti Sergiu Mattarelli, predsjedniku Republike, kada ode na konsultacije za sastav nove vlade.

Jadni Tajani, jer o njemu je riječ, kaže da "on i Forza Italia pružaju punu podršku Ukrajini, herojima koji se ne predaju užasima rata".

Veoma oštra je bila reakcija Giorgie Meloni: "Evropska unija i NATO su uporišne točke nove vlade. […] Tko to ne prihvaća ne može ući u vladu, pa i po cijenu da vlade ne bude".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:28